I FULL FYR: Irakisk milits satte fyr på et vakttårn i tilknytning til den amerikanske ambassaden. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Trump gir Iran skylden for ambassadeangrep i Irak: – Dette er ikke en advarsel, det er en trussel

OSLO/BEIRUT (VG) En irakisk milits har tatt seg inn i USAs ambassade i Bagdad i protest mot det amerikanske luftangrepet som drepte 25 irakiske militskrigere.

Den amerikanske ambassaden i Bagdad i Irak ble nyttårsaften angrepet av demonstranter: Ifølge nyhetsbyrået AP rev en mindre Iran-støttet militsgruppe og deres tilhengere ned en dør, og brøt seg gjennom de ytterste veggene i ambassadekomplekset.

De kom seg ikke inn i hovedbygningen, og det er ikke meldt om noen skadede.

Skudd skal imidlertid ha blitt hørt idet de tok seg inn, og tåregass ble avfyrt for å spre folkemengdene som hadde samlet seg utenfor.

Demonstrantene var rasende på det amerikanske luftangrepet som søndag drepte 25 irakiske militskrigere.

– Vil bli holdt ansvarlige

USAs president Donald Trump legger i en Twitter-melding skylden på Iran for hendelsen. Han mener de sto bak et luftangrep utført av en irakisk milits, som forrige uke drepte en amerikansk entreprenør.

Ifølge USA var dette bakgrunnen for et amerikanske angrepet søndag.

– Nå orkestrerer Iran et angrep på den amerikanske ambassaden i Irak. De vil bli holdt ansvarlige. I tillegg forventer vi at Irak bidrar med sine styrker for å beskytte ambassaden, skriver Trump i innlegget.

I en ny melding litt senere går han enda hardere til verks, og skriver at Iran vil måtte betale «en svært stor pris» for liv som går tapt og skade på amerikanske fasiliteter.

– Dette er ikke en advarsel. Det er en trussel. Godt nyttår!

Natt til 1. januar er det klart at USA sender flere soldater til midtøsten etter ambassadestormingen, skriver ABC, og også utenriksminister Mike Pompeo mener angrepet mot USAs ambassade var tilrettelagt av Iran, skriver han på Twitter.

På vei inn til nyttårsmiddag på feriestedet Mar-a-Lago i Florida nyttårsaften, presiserer imidlertid Trump at han ikke ønsker noen krig med Iran.

– Jeg tror ikke det vil skje. Det vil ikke være en god idé for Iran, den vil vare veldig kort. Jeg vil ikke ha krig, jeg vil ha fred, jeg liker fred, og Iran bør også ville ha fred. Derfor tror jeg ikke dette kommer til å bli til noen krig.

– Amerikanerne er kriminelle

VG har tirsdag formiddag vært i kontakt med flere irakere som befinner seg i Bagdad. De har også sendt over videoklipp fra stormingen av ambassaden, som viser amerikanske soldater som har trukket seg tilbake bak et sikret vindu.

De sier også at de illsinte tilhengerne av militsgruppen Kataib Hizbollah, skal ha blitt sluppet gjennom sikkerhetssperringene til Green Zone av sikkerhetsvakter lojale til militsgruppen.

VG kan ikke uavhengig bekrefte at det var slik gruppen klarte å samle seg utenfor ambassaden. En av irakerne VG snakker med er oppgitt over ambassadeangrepet.

– Amerikanerne er kriminelle, men de som nå er foran deres ambassade er idioter fordi de bare gjør som Iran sier, sier han.

En gruppe aktivister, som representerer mange av demonstrantene som de siste månedene i Bagdag, kom i dag med denne meldingen:

«Kjære vestlige medier. Den amerikanske ambassaden ble ikke påtent av demonstranter. Dette showet er satt igang av Iran-støttede militser og deres gjenger. Demonstranter forblir på offentlige torg over hele Irak for å kreve endring i det det politiske systemet. Vær så snille og forhold dere til fakta».

Fikk du med deg? Iraks statsminister går av etter måneder med opprør og massedrap

STORMER AMBASSADEN: Demonstranter satte fyr på gjerdet som omringer den amerikanske ambassaden i Bagdad. Foto: THAIER AL-SUDANI / X90151

– Tegn på iransk kontroll

Også USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton kaster seg på kritikken mot Iran, og sammenligner angrepet med gisselkrisen i Iran i 1979 – da 66 amerikanske diplomater og borgere ble holdt fanget i 444 dager.

– Det er et tegn på iransk kontroll over shia-muslimske militsgrupper, ikke et tegn på irakisk antiamerikanisme. Vi må beskytte våre borgere fra iransk krigerskhet, skriver Bolton på Twitter.

KNUSTE RUTER: Demonstranter, inkludert medlemmer av den Iran-støttede militsen, knuste de skuddsikre rutene på det amerikanske ambassadekomplekset. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

«Død over Amerika»

De flere tusen irakerne som nyttårsaften samlet til en rasende protest utenfor den amerikanske ambassaden, hadde deltatt i begravelsesfølget til flere av de irakiske militskrigerne som ble drept i det amerikanske luftangrepet søndag.

– Død over Amerika! ropte demonstrantene, som tirsdag kastet stein og vannflasker og knuste overvåkningskameraer ved ambassaden.

Massedrap, sinne mot Iran og sosial kollaps: En irakisk demonstrant forteller om sin kamp

Demonstrantene satte fyr på amerikanske flagg og hengte opp gule flagg tilhørende militsen Hizbollah-brigadene (Kataeb Hizbollah).

USAs angrep mot militsen har vakt raseri og kraftig fordømmelse i Irak.

– Parlamentet må kaste ut USAs soldater, hvis ikke gjør vi det, står det på en av plakatene i folkemengden utenfor ambassaden.

«Ørken-landsby» i Troms: Slik trener norske soldater for Irak

MOT USA: Irakere i Bagdad demonstrerer for å fordømme luftangrep mot militsen Hashd al-Shaabi. Foto: THAIER AL-SUDANI / NTB scanpix

Bagdad-regjeringen kaller angrepene et åpenbart brudd på irakisk suverenitet og sier at forholdet til USA, som har over 5000 soldater i landet, står på spill.

Lover gjengjeldelse

Amerikanske militærfly bombet søndag kveld en rekke baser i Irak og nabolandet Syria tilhørende Hizbollah-brigadene.

Militsen regnes blant de mest radikale fraksjonene i Hashed al-Shaabi, en mektig paramilitær organisasjon i Irak. Nettverket består av en rekke militser som får iransk støtte, men som i stor grad er innlemmet i Iraks sikkerhetsstyrker.

Hizbollah-brigadene har lovet å gjengjelde de amerikanske angrepene.

Fanget og slipper ikke ut: 235.000 syrere har flyktet på to uker

FLAGGBRENNING: Demonstranter utenfor den amerikanske ambassaden i Bagdad 30. desember brenner et amerikansk flagg. Foto: AP / NTB scanpix

Irakiske ledere frykter i økende grad at landet deres skal forvandles til en slagmark i den tilspissede striden mellom Iran og USA. Myndighetene i Irak sliter allerede med voldsomme demonstrasjoner fra folk som er lei av korrupsjon og Irans enorme politiske innflytelse i Irak.

Masseprotestene i Irak tvang i forrige måned statsminister Abel Abdel Mahdi til å gå av, men han sitter inntil videre som leder av et forretningsministerium.

Samtidig som demonstrasjonene pågår, kommer nyheten fra flere medier om at Abdel Mahdi erklærer tre dagers landesorg for de drepte i det amerikanske luftangrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder