FORTVILELSE: En slektning av en av ofrene for et bombeangrep i en kirke i byen Tanta i Egypt. Foto: Mohamed Abd El Ghany Reuters

Blodbad i Egypt - to kirker bombet

På en av egyptisk kristendoms helligste dager drepte bomber flere i to av landets kirker. IS hevder de står bak.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Søndag formiddag rammet en bombe den koptiske St. Georg-kirken i byen Tanta, rundt ni mil nord for hovedstaden Kairo. Kirken beskrives som fullpakket da det eksploderte.

Så, bare noen timer senere, eksploderte en ny bombe - denne gangen i St. Markus-kirken i Alexandria. Myndighetene mener en selvmordsbomber sto bak dette angrepet.

43 er drept og over 100 er såret i de to angrepene, opplyser egyptiske myndigheter, ifølge AP. Søndag kveld erklærte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi unntakstilstand i tre måneder, melder AFP.

Bombene rammet påskesøndag – det som skal være en av de helligste dagene i egyptisk kristendom, og vanligvis en gledens dag.

Les også: De kristne forsvinner fra Midtøsten

Saken fortsetter under kartet

Bombeangrepene inntraff bare uker før katolikkenes pave Frans skal besøke Egypt. Han har fordømt angrepene og uttrykt sin støtte til sitt koptiske motstykke pave Tawadros II, ifølge AP.

Tawadros II skal ha holdt messe i kirken i Alexandria da angrepet fant sted, ifølge lokale medier.

Terrororganisasjonen IS tar i en kunngjøring på seg skylden for søndagens to bomber.

– Skvadroner fra Den islamske staten gjennomførte angrepene mot to kirker i Tanta og Alexandria, heter det i kunngjøringen som er formidlet av den ytterliggående islamistgruppas nettsted Amaq.

Saken fortsetter under bildet

ANGREPET: Tilskuere og etterlatte samler seg utenfor en av kirkene som ble rammet av bomber i Egypt søndag. Foto: Mohamed Abd El Ghany Reuters

I desember i fjor ble 29 mennesker drept i et bombeangrep mot en koptisk katedral i Kairo. Da tok terrorgruppen IS på seg skylden.

Kopterne er en egyptisk retning av kristendommen, og utgjør rundt ti prosent av landets befolkning. De kristne i Egypt har levd under stadig mer press de siste årene, og deres helligdommer har blitt utsatt for en rekke angrep.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder