ANGREPET: Her snakker Kim Jong-nam med sikkerhetsvakter på flyplassen i Kuala Lumpur, like etter at han ble angrepet med det som viser seg å ha vært VX-gass. Foto: AP

Kraftige reaksjoner på bruk av VX-gass mot Kim Jong-nam

Nervegassen som drepte Kim Jong-nam er verdens giftigste. Sørkoreanske myndigheter omtaler nå angrepet med VX et «åpenbart overtramp» i bruk av kjemiske våpen.

  • Inger Lise Hammerstrøm
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den dødelige giften som ble smurt i ansiktet på Kim Jong-nam er kun kjent som våpen i kjemisk krigføring skriver The Guardian.

Nyhetsbyrået AFP meldte fredag at sørkoreanske myndigheter kaller bruken av VX i drapet på Kim Jong-nam, et åpenbart overtramp, i bruken av kjemiske våpen

VX er en nervegass som først ble utviklet i Storbritannia på 50-tallet. Formålet var et dødelig krigføringsvåpen, skriver CNN. Giften er en oljeaktig, luktfri og smakløs væske. Ifølge det amerikanske senteret for smittevern og forebygging, CDC, er VX en av de mest dødelige nervegassene.

Giften er ifølge The Guardian 100 ganger mer dødelig en Sarin, som ble brukt i et angrep på undergrunnsbanen i Tokyo i 1995. Ifølge avisen klassifiserer FN, VX som et masseødeleggelsesvåpen.

Slik virker det

VX hindrer ifølge Wikipedia, et viktig enzym i kroppen fra å jobbe, som fører til en vedvarende muskelsammentrekning, som gjør at offeret ikke er i stand til å puste.

Ifølge CDC, har påføring av VX i øynene størst effekt, med en virkning som setter inn i løpet av sekunder til minutter. Jong-nam fikk giften i ansiktet, og det er foreløpig uklart om den ble smurt eller sprayet på han.

Les også: Kan se ut som nervegass

Det finnes motgift, men de er mest effektive hvis gitt umiddelbart. Før Kim Jong-nam døde i ambulansen på vei til sykehuset, fortalte han helsepersonell at han hadde blitt angrepet med giftspray.

Symptomer

Kun små mengder skal til, 10 mg er dødelig dose. Mindre doser kan gi symptomer som økt puls, tåkesyn, kvalme, diaré, sikling, smerte og sløvhet, skriver CNN.

Ifølge NTB gikk malaysisk politi fredag ut med opplysninger om at en av kvinnene som utførte angrepet ble syk og kastet opp i etterkant.

VX ble først brukt under Iran-Irak krigen på 80 og 90-tallet.

Hevder Nord-Korea har store lagre kjemiske våpen

I en sørkoreansk rapport fra 2014 heter det at Nord-Korea begynte å produsere kjemiske våpen på 80-tallet og nå har åtte produksjonssteder. Lagrene består i dag av mellom 2.500 og 5.000 tonn, skriver NTB.

– Nord-Korea har trolig store lagre med VX, som lett kan produseres i små laboratorier til en lav pris, sier analytikeren Lee Il-woo ved Korea Defense Network.

Sørkoreanske eksperter mener Nord-Korea trolig også har en rekke andre nervegasser, som for eksempel sarin, og også biologiske våpen som miltbrann og pest.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder