Vil ha FN-resolusjon mot kjemisk angrep i Syria

USA, Storbritannia og Frankrike foreslår en FN-resolusjon som fordømmer det som fryktes å være det dødeligste gassangrepet siden 2013.

 • Siri Eggen

Artikkelen er over tre år gammel

Utkastet ble presentert for FNs sikkerhetsråd tirsdag og vil kunne stemmes over allerede onsdag, når Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere påstandene om bruk av kjemiske stridsmidler i Syria.

– Dette er helt klart en krigsforbrytelse, sier Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 58 personer drept, deriblant 19 barn, da et av boligområdene i byen Khan Sheikhun ble bombet med et materiale som forårsaket kveling og intense pustevansker, generelle spasmer og besvimelse.

Norsk lege forteller: Slik ble Yasser (11) behandlet etter kjemisk angrep i Mosul

VG har også sett videoklipp av livløse barn, uten blodige skader, som ifølge aktivister skal komme fra den samme landsbyen. Videoer viser også hvordan frivillige hjelpearbeidere bruker brannslanger for å vaske ofrenes kropper.

I tillegg til å fordømme det kjemiske angrepet krever resolusjonen en umiddelbar gransking, og at Syria utleverer flylogger, oversikt over flyginger og annen informasjon om militære operasjoner for angrepsdagen.

Ifølge diplomater er det usikkert om Russland, som støtter det syriske regimet, vil stemme for resolusjonen.

Legene forteller om kjemisk angrep i Aleppo: «Pasientene sa luften var gul»

FN og EU har uttalt at det er for tidlig å slå fast hvem som sto bak angrepet, men sistnevnte er klare på at Assad-regimet har et spesielt ansvar.

USAs president Donald Trump retter på sin side pekefingeren mot tidligere president Barack Obama.

Han mener forgjengeren ikke svarte aggressivt nok på angrepet i Ghouta i august 2013, hvor amerikanske etterretningskilder konkluderte med at 1429 mennesker ble drept, blant dem 426 barn.

– Disse avskyelige handlingene av Assad-regimet er en konsekvens av den forrige administrasjonens svakhet og ubesluttsomhet, sier Trump i en uttalelse.

– President Obama sa i 2012 at han ville etablerte en «rød linje» mot bruken av kjemiske våpen, og gjorde deretter ingenting. USA står med allierte over hele verden når vi fordømmer dette uutholdelige angrepet.

Les også: Han var en av Aleppos siste barneleger: – Visste han ville bli drept

Syria har i lang tid blitt anklaget for å bruke kjemiske våpen. Flere etterforskninger gjort av FN og OPCW, senest en rapport fra oktober 2016, har funnet bevis for at flere aktører i den syriske krigen har brukt klor-, sennep- og saringass.

Les mer: FN bekrefter bruk av kjemiske våpen i Syria

Den syriske regjeringen «avviser kategorisk» at de står bak, og hevder videre at de ikke er i besittelse av kjemiske våpen, at de ikke har brukt det i fortiden – og at de heller ikke har planer om å bruke det.

Assad-regimet anklager derimot opprørere for å ha fabrikkert angrepet for å ramme den syriske regjeringen.

Det russiske forsvarsdepartementet benekter også enhver innblanding.

Mer om

 1. Syria
 2. Våpen
 3. EU
 4. FN
 5. USA
 6. Storbritannia
 7. Frankrike

Flere artikler

 1. Mener Assad har ansvar for kjemisk angrep i Syria

 2. SOHR: Minst 58 drept i gassangrep i opprørskontrollerte Idlib

 3. Trump tar en u-sving

 4. De overlevde Syrias verste saringass-massakre: Som om øynene mine brant

 5. Derfor eskalerte Syria-krisen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder