PÅ GRENSEN: Et bilde fra september i fjor viser ungarske soldater på grensen til Serbia i sør. Foto: Sandor Ujvari AP

Ny lov i Ungarn: – Skal internere alle, inkludert barn, i containerleir

Ungarns nasjonalforsamling sier ja til systematisk internering av asylsøkere i mottaksleire. FN flyktningorganisasjon er svært bekymret.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Et stort flertall i nasjonalforsamlingen sa tirsdag ja til regjeringens forslag om systematisk internering av asylsøkere i mottaksleire langs landets sørlige grenser.

Statsminister Viktor Orbán har forklart tiltaket med at det er et svar på nylige terrorangrep utført av migranter i Europa.

Alle asylsøkere som kommer til Ungarn, samt dem som allerede befinner seg i landet, kommer nå til å bli anholdt og innkvartert i de nye leirene, skriver NTB. De blir dermed hindret fra å kunne forflytte seg rundt omkring i landet eller å forlate landet i påvente av at asylsøknadene blir ferdig behandlet.

– I framtiden må ulovlige innvandrere vente i tilpassede transittområder ved grensen på å få sine asylsøknader behandlet, heter det i lovteksten.

Den nye loven er i realiteten en gjeninnføring av praksisen med å anholde asylsøkere og som ble suspendert i 2013 etter press fra EU, FNs flyktningbyrå og den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

UNHCR, FNs flyktningorganisasjon er svært kritiske til den nye loven.

– I praksis betyr dette at alle asylsøkere, inkludert barn, kommer til bli holdt i shipping-containere som igjen er omringet av piggtrådgjerder over lengre perioder, sier FN i en uttalelse.

Tirsdag formiddag snakket VG med Erno Simon, talsmann for UNHCR i Ungarn.

– Dette er enda et nytt steg i ungarske myndigheters forsøk på å gjøre livet til flyktninger i landet enda mer umulig.

Han forklarer at den nye interneringsleiren er under utvikling og vil være plassert mellom grensegjerdene til Serbia og Ungarn.

– Det som er mest sjokkerende er at også barn vil bli holdt her. De vil bli holdt i containere i ingenmannsland, sier Simon.

Han legger til:

– Dette går imot den grunnleggende tanken at det er feil å anholde asylsøkere på denne måten. Slik internering må kun brukes som en siste utvei i spesielle tilfeller, og over en kort periode, sier han.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder