Robert Mood: Hver gang telefonen ringer, kjenner jeg det gå kaldt nedover ryggen

Dramatisk for FN-observatørene i Syria ** Slik overvinner FN-sjefen frykten

UTENRIKS

De blir beskutt, truet med våpen og har flere ganger så vidt unngått veibomber. Her forteller Robert Mood om hverdagen i Syria.

  • Rune Thomas Ege
Publisert:

Det er få av FN-observatørenes dramatiske historier fra de stadig farligere oppdragene i Syria som foreløpig har kommet ut. Men de som er kjent, viser et dystert bilde.

Torsdag ble observatørenes biler beskutt da de ville dokumentere massakrene i to landsbyer i Hama-provinsen.

- Vi har fått en del kulehull i flere av kjøretøyene. Og en av bilene er kraftig skadet etter en veibombe. I tillegg har vi knuste ruter på en del kjøretøy. Men - bank i bordet - så langt har vi klart oss uten skader, sier generalmajor Robert Mood til VG.

Nesten-tilfeller

Nordmannen, som leder FN-styrken UNSMIS, har selv vært bare sekunder fra både veibombeeksplosjoner og angrep med rakettdrevne granater.

- For meg som leder hele operasjonen, er sikkerheten til mine menn og kvinner noe som alltid gnager i bakhodet. Vi har hatt en del nesten-tilfeller. Hver gang telefonen ringer, kjenner jeg det gå kaldt nedover ryggen, sier Mood til VG.

Saken fortsetter under bildet.


Ifølge FN-hovedkvarteret er dette den raskeste etableringen av en FN-styrke noensinne. Men den rekordraske etableringen har også negative sider.

Etter det VG får opplyst, skal flere i FN-systemet ha slått alarm om sikkerheten til de snaue 300 ubevæpnede FN-observatørene.

- Bekymringen er veibomber og innflytelsen fra utenlandske grupperinger. Vi har eksterne grupper som prøver å skape uro, og nøre opp under konflikten, sier Mood.

- Er det Al-Qaida?

- Vi kan ikke si at den eller den er her. Men vi kan se en del ut fra hvor sofistikerte angrepene er. Utstyret som blir brukt, måten bilbombene er satt opp, planleggingen, gjennomføringen og koordineringen. Alt dette peker mot sterke, utenlandske grupperinger som har evne og vilje til å gjennomføre denne type angrep, sier Mood.

- Skummelt

De siste ukene har det kommet stadig flere meldinger om at jihadister fra naboland som Libanon og Irak har etablert seg i Syria, og tatt opp kampen mot president Bashir al-Assad og regimet.

Samtidig er det regimets sikkerhetsstyrker - hovedmotstanderne og hovedmålet til den dårlig organiserte stadig voksende opprørsstyrken Free Syrian Army (FSA) - som passer på Mood og hans kolleger.

- Det er helt normalt i denne type operasjoner. Så langt har de gjort det på en bra måte. Men vi kan plutselig være på feil plass til feil tid. Det er skummelt, sier Mood.

Her kan du lese mer om