LEGGES NED: James Murdoch annonserte i kveld at tabloidavisen News of the World vil gi ut sin siste utgave søndag. Nyheten kommer etter en rekke avsløringer om at avisen har ansatt private hackere til å ta seg inn på telefonene til pårørende i nyhetssaker.
LEGGES NED: James Murdoch annonserte i kveld at tabloidavisen News of the World vil gi ut sin siste utgave søndag. Nyheten kommer etter en rekke avsløringer om at avisen har ansatt private hackere til å ta seg inn på telefonene til pårørende i nyhetssaker.

News of the World legges ned

UTENRIKS

(VG Nett) Skandaleavisen News of the World kan stå bak hackingen av opp til 4000 telefoner. Nå legges avisen ned.

Publisert: Oppdatert: 07.07.11 20:05

News International opplyser at søndagens News of the World blir siste utgave av den britiske avisa, som etterforskes for telefonavlytting. Det var avisens sjef James Murdoch som kom ut med nyheten torsdag kveld.

- News of the World sin virksomhet er å stille andre til ansvar, men sviktet når det gjaldt seg selv, sier James Murdoch.

Han er sønn av Rupert Murdoch og direktør i News Corp-konsernet som eier avisen.

- Umenneskelig

Den 168 år gamle avisen kommer ut hver søndag, og har et opplag på 2,6 millioner. Alt overskuddet fra den siste utgaven vil gå til veldedige formål. Det vil heller ikke være noen reklameannonser i søndagens avis, som skal redigeres av Colin Myler.

- Nye påstander om telefonavlyttning og utbetalinger til politiet gjennomført av News of the World er beklagelig og uakseptabelt, skriver Rupert Murdoch på avisens hjemmesider.

Han skriver også at avisen vil samarbeide med politiet i all etterforskning i forbindelse med avsløringene.

- Hvis de nye anklagene stemmer, er det umenneskelig og hører ikke hjemme i vårt selskap, sier James Murdoch.

Avlyttet pårørende

Den britiske skandaleavisen News of the World er i meget hardt vær etter at det ble avslørt at avisen skal ha avlyttet telefonen til en 13 år gammel jente som ble bortført i 2002.
Etter det har anklagene mot skandaleavisen vokst i omfang.

Tabloidavisen skal ha tatt seg inn på telefonene til familier til soldater som ble drept i krigen i Afghanistan og Irak. I tillegg kom det frem at meldinger på mobilene til de etterlatte etter terrorbombene i London 7. juli 2005 kan ha blitt fanget opp av privatetterforskeren Glenn Mulcaire som jobbet for avisen.

Ifølge Sky News kan det ha vært så mange som 4000 ofre for telefonhackingen.

Politiet er koblet inn i saken, og statsminister David Cameron fordømte tirsdag avlyttingen. Så begynte annonsørene å trekke seg.

Gransker barnedrapssaker

Mobilhackingen til News of the World ble først antatt å kun ha rettet seg mot det britiske kongehuset og kjendiser.

Etter at det ble avslørt at den også hadde hacket telefonen til den 13 år gamle jenta som forsvant, gransker politiet nå alle de store barnedrapssakene siden 2001.

Tirsdag kom det fram at News of the World skal ha betalt to høytstående politimenn fra 2003 til 2007. Beløpet til politiet skal ha vært på én million kroner.

Vil få konsekvenser for involverte

Da avisen innrømmet at de hadde avlyttet kjendiser, førte avsløringene til at minst fem personer ble arrestert, deriblant New of the World-journalisten Clive Goodman og privatdetektiv Glenn Mulcaire.

- I 2006 konsentrerte politiet sin etterforskning mot to menn. Begge endte i fengsel, påpeker James Murdoch.

Men han syns ikke News of the World og News International gjorde nok for å komme til bunns i forseelsene, og som et resultat konkluderte ledelsen feilaktig med at kun én reporter sto bak.

- Vi har nå frivillig gitt materiale til politiet som jeg tror vil vise at dette ikke stemte. Dette vil få konsekvenser for de som sto bak ugjerningene, sier Murdoch.

13. november 2005

News of The World publiserer en artikkel skrevet av hoffreporter Clive Goodman(bildet til venstre), som inneholdt detaljer om et møte prins William(bildet til høyre) skulle i. Kronprinsen fatter mistanke om at telefonen hans er avlyttet. Scotland Yard iverksetter etterforskning.

8. august 2006

Clive Goodman, privatetterforsker Glenn Mulcaire og medredaktør Davy Craig blir arrestert på bakgrunn av anklager om hacking av telefonene til ansatte i Kongehuset. Goodman og Mulcaire blir siktet for anklagene, og åtte ofre for hackingen presenteres i retten.

26. januar 2007

Goodman fengsles i fire måneder, Mulcaire i seks. Samme dag går redaktør for News of the World, Andy Coulson, av.

8. juli 2009

Avisen The Guardian kjører en artikkelserie på at hackingen var mer alvorlig enn forholdene Goodman og Mulcaire ble dømt for, og at flere politikere, kulturpersonligheter og mediefolk var avlyttet. News of The World avviser alle påstandene.

9. november 2009

En granskning gjort av britisk pressen sin klageorganisasjon (Press Complaints Committee - PCC) finner ikke bevis for The Guardians påstander.

6. desember 2009

Parlamentsmedlem Chris Huhne(til venstre) ber det britiske kulturdepartementet om å bekrefte at telefonen til tidligere statsråd Tessa Jowell(til høyre) ble avlyttet av News of The World.

februar 2010

Telefonselskapene Vodafone, Orange og O2 sier til The Guardian at de har funnet ut at minst 100 klienter har fått telefonsvareren sin hacket.

4. april 2010

Offisielle dokumenter viser at Scotland Yards etterforskning avslørte 4000 hele eller delvise navn og 3000 hele eller delvise telefonnummer i materialet konfiskert fra Clive Goodman og Glenn Mulcaire.

17. januar 2011

Andy Coulson, som var redaktør for News of the World da avlyttingen skal ha skjedd, må gå fra sin nye jobb som kommunikasjonsredaktør for statsminister David Cameron. han nekter befatning med avlyttingen.

26. januar 2011

Engelsk politi varsler at de vil åpne ny etterforskning av hackinganklagene, etter å ha fått tilgang på ny informasjon.

18. februar 2011

En dommer bestemmer at Goodman må oppgi for politiet hvorvidt andre journalister i News of The World visste om eller tok del i hackingen.

5. april 2011

Politiet arresterer to ansatte i News of The World i en operasjon som får kodenavnet operasjon Weeting. Ytterligere en journalist arresteres 14. april.

8. april 2011

News of the World innrømmer å ha avlyttet telefoner, og ber om unnskyldning til åtte personer, blant annet skuespiller Sienna Miller(til venstre), tidligere kulturminister Tessa Jowell og mannen hennes, og tidligere sportskommentator Andy Gray(til høyre).

12. april 2011

Det kommer frem at skuespiller Hugh Grant tok på seg avlyttingsutstyr i møte med en journalist fra News of The World i forsøk på å få ham til å avsløre avisens metoder.

4. juli 2011

The Guardian melder at News of The World via en privatetterforsker hacket telefonsvareren til den forsvunnede tenåringsjenta Milly Dowler, og at de gikk inn og slettet meldinger for at det skulle bli plass til nye. Dowler ble senere funnet død.

5. juli 2011

Det kommer frem at telefonene til de to drepte jentene Holly Wells og Jessica Chapman kan ha blitt avlyttet. Det kommer også frem at News of the World skal ha hacket telefonene til personene som mistet livet i terrorangrepet i London i 2005. Pårørende varsles, og Scotland Yard varsler full gjennomgang av alle profilerte barnedrapssaker, ettersom avlyttingen kan ha påvirket etterforskningen. Blant sakene som skal gjenåpnes er Maddie-saken.

6. juli 2011

The Times melder at soldatene til pårørende av britiske soldater drept i Afghanistan kan ha blitt avlyttet av News of the World. Mulclaire ber om unnskyldning for avlyttingen på BBC.

7. juli 2011