IRANSKE KRIGSSKIP: Her øver iranske krigsskip i Hormuz-stredet tirsdag. Foto: AFP

Slik kan Iran angripe USAs hangarskip

(VG Nett) Ekspertene er enige om at det er lite trolig at USA vil gi etter for Irans trusler om å angripe hangarskipet.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

USAs hangarskip i Midtøsten bør ikke returnere til basen i Persiabukta, advarte Irans militærsjef Ataollah Salehi tirsdag.

- Vi har ingen intensjon om å repetere advarselen vår, og vi advarer kun én gang. Fiendens skip er blitt flyttet til Omanhavet på grunn av øvelsen vår. Vi anbefaler og insisterer på at dette krigsskipet ikke returnerer til Persiabukta, sa brigadegeneralen.

Men det er lite trolig at USA vil gi etter for truslene.

ADVARER: Irans militærsjef Ataollah Salehi. Foto: AP


- Det finnes så å si ingen mulighet for at USA vil forlate golfområdene på bakgrunn av en iransk trussel. Det er utenkelig, sier Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier.

- Det mer interessante blir hvordan de returnerer, om de seiler inn som om ingenting har skjedd eller om de seiler inn med full fanfare. Spørsmålet da er hvordan iranerne vil reagere.

Artikkelen fortsetter.

TRUET: Hangarskipet USS John C. Stennis er et av den amerikanske marinens største skip. Foto: Reuters

Ikke enkelt

Forsker Amund Lundegaard ved samme institutt er enig med Romarheim i at det er lite trolig at iranerne vil gjøre alvor av truslene. Han peker på at Bahrain i Persiabukten er USAs hovedbase i regionen og at USA ikke vil gi opp det de oppfatter som sin rett til å seile til og fra denne basen.

- Dette er helt klart ikke et enkelt militært mål. Det er rundt regnet 75 fly om bord i et slikt hangarskip, dette er flere fly enn Norge planlegger å skaffe til sitt eget flyvåpen. De har også alltid krigsskip som følger med hangarskipet, sier Lundegaard.

- Men denne typen skip har visse svakheter. En måte å angripe på er en taktikk der man svermer skipet med små skip, slik at det store skipet ikke har mulighet til å forsvare seg, sier Lundegaard.

Han understreker at han mener det er lite trolig at iranerne vil velge å gjennomføre en slik taktikk.

- Det ble simulert et slikt angrep for noen år siden under en øvelse da flere skip ble sunket. Men da var det en amerikansk general som ledet angrepet. Han hadde naturlig nok mer ressurser og svært god kjennskap til skipenes svakheter.

USA-sanksjoner

USAs president Barack Obama godkjente lørdag et lovforslag om forsvarsmidler som blant annet vil føre til nye, tøffe sanksjoner mot Iran. Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken.

Frankrike vil at EU-landene skal følge i USAs fotspor og i løpet av januar bli enige om nye, strengere sanksjoner mot Iran for landets atomprogram.

- Frankrike vil at sanksjonene skal strammes inn, og president Nicolas Sarkozy har i den forbindelse kommet med to konkrete forslag. Det første er å fryse den iranske sentralbankens verdier, et strengt tiltak, og det andre er en embargo på iransk oljeeksport, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé på fransk TV tirsdag.

Iran har den siste tiden vist militære muskler, blant annet ved å prøveskyte langdistanseraketter. Se video her!

SKYTER: Her skyter iranske styrker opp en bakke-til-sjø-rakett under militærøvelsen i Hormuz-stredet. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder