NY SJANSE: For tredje gang i år er Theresa Mays brexit-avtale oppe til avstemning i Underhuset. Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT / EPA

May advarer før skjebneavstemning: Risikerer at brexit går tapt

LONDON (VG) For tredje gang i år er Theresa Mays brexit-avtale oppe til avstemning. Hun er klokkeklar på at brexit kan gå tapt om hun ikke får flertall i kveld.

Datoen for Storbritannias skilsmisse med EU er 17 dager unna. Får ikke May flertall i kveld blir det trolig ingen avtale. Det betyr at alle avtaler mellom Storbritannia og EU opphører klokken 23.00 den 29. mars.

Statsministeren har nesten mistet stemmen men hoster seg gjennom budskapet sitt da debatten startet i Underhuset i ettermiddag.

– Dere har et tydelig valg i dag. Stem på denne avtalen eller så risikerer dere ingen avtale, eller ingen brexit, sa May.

Hun snakker trolig for døve ører.

Mister flertall?

Gruppen ERG er EU-kritisk og har stor innflytelse i det konservative partiet. De har fått juridiske råd om å stemme nei til avtalen til May.

Den profilerte politikeren Jacob Rees-Mogg hører til ERG. Han sier til BBC at gruppen skal bestemme seg for retning senere i dag.

Også nord-irske DUP vil stemme mot avtalen. De mener det ikke har vært nok utvikling siden forrige avstemning, melder The Guardian.

MEKTIG: Politikeren og den rike forretningsmannen Jacob Rees-Mogg har stor innflytelse i Tory-partiet. I fjor stilte han seg bak mistillitforslaget mot Theresa May, men tapte. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn har også varslet at Labour vender tommelen ned.

12 konservative politikere som stemte nei sist varsler i midlertid at de vil støtte Theresa May i kveld.

VG har besøkt Toyota-fabrikken utenfor Derby. Derfra er beskjeden klokkeklar, om det ender med ingen avtale:

les også

Britisk bilindustri skjelver: For Toyota er brexit «et absolutt mareritt»

Veien videre

Minst 326 politikere i Underhuset må støtte May for at hun skal få flertall.

Hvis May taper i kveld har hun varslet en ny avstemning på onsdag. Da skal Underhuset stemme over å utelukke no deal med EU.

Avhengig av resultatet onsdag kan det bli enda en avstemning på torsdag om å utsette skilsmissen fra EU.

Klokken 20.00 skjer avstemningen. Følg brexit-debatten på VGTV:

Nytt løfte fra EU om «backstop»

Sent i går kveld møtte May EU-president Jean-Claude Juncker i Strasbourg. Fra der kom nyheten om at partene er blitt enige om en «juridisk bindende» endring om backstop, altså grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Backstop har vært floken for mange politikere. Få godtar at EU skal diktere at det en gang i fremtiden kan komme en hard grense mellom Irland og Nord-Irland.

Årsaken er at etter skilsmissen er Irland fortsatt i EU og det felles markedet, mens Nord-Irland ikke er det.

May sier til Underhuset i ettermiddag at «vi vil ikke få en hard grense mellom Nord-Irland og Irland», men flere kritiske stemmer i Underhuset sier de ikke stoler på det hun sier.

BBC kaller den juridisk bindende backstop-avtalen som «et nytt forsikrende dokument», men at ordlyden er den samme som sist.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder