MÅ ENDRE: Storbritannias statsminister Theresa May har brukt opp sjansen til å få flertall for brexitavtalen hun har handlet fram med EU, sier Underhusets speaker John Bercow. Foto: Tim Ireland / AP / NTB scanpix

Ingen ny brexit-avstemning uten vesentlige endringer i avtalen

Det blir ingen ny brexit-avstemning i Underhuset med mindre statsminister Theresa May fremmer en vesentlig endret avtale, sier Underhusets speaker.

NTB-AP

De folkevalgte i Underhuset har allerede stemt ned den kontroversielle brexitavtalen to ganger.

Storbritannias statsminister Theresa May hadde denne uka tenkt å gi dem en tredje sjanse, i håp om å få avtalen vedtatt før EUs toppmøte på torsdag.

Underhusets speaker John Bercow gjør det imidlertid mandag klart at han ikke vil tillate det. Han viser til praksis fra så langt tilbake som 1604, og slår fast at regjeringen ikke kan fremme samme forslag to ganger.

Dersom May skal ha en tredje avstemning, må hun fremme en vesentlig endret brexitavtale, ifølge speakeren.

– Man kan ha en ny avstemning om en endret avtale, slik man hadde forrige gang. Det regjeringen ikke kan gjøre er å fremme samme forslag, eller mer eller mindre samme forslag, som forrige uke, sier Bercow.

John Bercows uttalelser stikker kjepper i hjulene for statsministerens forsøk på å sikre hjemlig støtte til brexitavtalen sin. Etter alt å dømme er ballen nå tilbake i EUs hender.

– For meg ser det ut til at alt nå avhenger av EU-toppmøtet. Kommer noe til å endre seg vesentlig der som gir statsministeren muligheten til å holde en tredje avgjørende avstemning? Enten ettergivelser i siste liten, eller et tilbud om en lang utsettelse? skriver ITVs politiske reporter Paul Brand på Twitter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder