To år siden flyktningavtalen: Dette er resultatet

UTENRIKS

ISTANBUL (VG) EU/Tyrkia-avtalen stanset den voldsomme flyktningstrømmen, men har hjulpet et fåtall vekk fra de greske øyene.

Publisert: Oppdatert: 20.03.18 11:48

20. mars 2016 inngikk EU og Tyrkia den såkalte flyktningavtalen som skulle sette en stopper for de skyhøye ankomstene fra Tyrkia til Hellas.

I månedsvis hadde verden vært vitne til gummibåt på gummibåt som ankom de greske øyene over Egeerhavet med flyktninger fra det krigsherjede Syria. Mange druknet på sjøoverfarten.

Nå er det gått to år siden avtalen ble innført. Hva har skjedd?

Bare 1531 personer sendt tilbake til Tyrkia

I 2015 kom det hele 800.000 flyktninger via sjøveien til Hellas. Bare de første tre månedene av 2016 ankom cirka 152.000 personer, men med EU/Tyrkia-avtalen (se faktaboks) stupte ankomsttallene.

Totalt siden flyktningavtalen trådte i kraft, har 60.200 flyktninger ankommet Hellas via Egeerhavet.

Men flyktningavtalen innebar mer enn å stanse strømmen. Den skulle også hjelpe dem som allerede hadde flyktet til Hellas.

Slik har det gått:

  • 1531 flyktninger og migranter er blitt returnert til Tyrkia, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). De er fra Pakistan, Bangladesh, Afghanistan og Syria (250 syrere), og flesteparten reiste frivillig.
  • 12.489 syriske flyktninger er blitt sendt fra Tyrkia til EU-land, ifølge Europakommisjonen. Tyskland og Nederland har tatt imot flest, men også Sverige og Finland har mottatt mange flyktninger.
1 av 4REDDET: To menn forsøker å få tilbake varmen kledd i folier delt ut av frivillige. Flyktningene ankom den greske ferieøya Lesvos noen minutter tidligere. Bildet er tatt i september 2015.Espen Rasmussen / VG

11.400 sitter fast på øyene

– EU/Tyrkia-avtalen er et bevis på at Europa ikke klarer å lage en flyktningpolitikk som respekterer menneskerettighetene til dem som krysser dens grenser og ber om asyl. Avtalen har ført til en enorm humanitær katastrofe på de greske øynene, sier Dominika Spyratou, advokat i den greske humanitære organisasjonen Solidarity Now, til VG.

På Lesvos, Samos og Chios sitter 11.400 flyktninger og asylsøkere fast i overfylte leire. De mangler tilstrekkelig med mat og medisiner, flere kvinner blir utsatt for seksuell vold, og frustrasjonen fører til psykiske lidelser og selvmordsforsøk.

Dette er flaskehalsene

– Det har vært substansiell fremgang, men det gjenstår fortsatt betydelige utfordringer, sier Boris Cheshirkov, talsperson for UNHCR i Hellas, til VG.

Det er flere grunner til at så mange sitter fast på øyene og at så få sendes tilbake til Tyrkia, ifølge Cheshirkov:

Tyrkia mener EU har sviktet

Flyktningavtalen har også en annen dimensjon, nemlig det anspente forholdet mellom Tyrkia og EU.

«Vi har oppfylt alle våre forpliktelser i henhold til avtalen, men dessverre har ikke EU gjort det», skriver Tyrkias EU-departement på Twitter 18. mars.

Tyrkias krav om gjenopptagelse av EU-medlemskapssamtaler, oppdatering av partenes handelsavtale og ikke minst visumfrihet til Schengen for tyrkere flest er ikke blitt innfridd. EU har til gjengjeld bedt Tyrkia om å endre terrorlovgivningen sin til en mindre vidløftig definisjon av terror, noe Tyrkia nekter.

Her kan du lese mer om