PÅ BEFARING: Skogbrann startet for en uke siden i Ramnän. Per Axelsson fra 22. bataljon på befaring i området. Foto: Mattis Sandblad/VG

Fire nye norske skogbrannhelikoptre til Sverige

To italienske skogbrannfly er satt inn for å slukke flammene, og Sverige har bedt EU om å sende flere skogbrannhelikoptre. Norge har sendt fire nye skogbrannhelikoptre til Sverige.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er den tredje gangen vi tar imot hjelp fra Italia, sier justis- og innenriksminister Morgan Johansson til SVT.

Kanalen skriver at det onsdag morgen foregår 36 redningsoppdrag rundt om i Sverige, og at de italienske flyene settes inn i løpet av dagen. Det ene letter klokken 9, mens det andre foreløpig blir på bakken grunnet en teknisk feil.

Skogbrannene i Sverige omtales som de verste i moderne tid. Heten vedvarer, og bakken er knusktørr. Vind gjør at flammene sprer seg med stor fart.

I Sverige herjer det nå rundt 60 branner som er mer eller mindre ute av kontroll, og skogsområdene i Jämtland er blant stedene som er hardest rammet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Derfor har svenske myndigheter etterspurt enda flere brannhelikoptre fra EU.

Unionen har nå koblet inn satellittsystemet Copernicus for å overvåke brannene i Sverige, ifølge Svenska Dagbladet.

NORSK HJELP: Norske brannhelikoptre har også deltatt i slukkingsarbeidet. Foto: Mattis Sandblad/VG

Stor norsk hjelp

Fire nye skogbrannhelikoptre er sendt til Sverige, som dermed har lånt til sammen ti norske helikoptre. I tillegg bistår frivillige trønderske brannfolk.

De frivillige brannmannskapene er fra to brannvesen i Trøndelag. De første mannskapene fra Stjørdal brann- og redningstjeneste reiste over grensen i 17-tiden mandag. De fire har med seg en brannbil og en ATV med henger, i tillegg til pumpe- og slangeutstyr. Siden mandag har også ti brannfolk fra Røros og Os og tre biler bistått kolleger i Härjedalen.

Overbefal Per Kristian Laugtug ved Stjørdal brann- og redningstjeneste opplyser at de fire tar seg en pause torsdag etter å ha vært satt inn i 24 timer.

– Det er tørt og ulendt terreng, og mye utstyr å bære, så arbeidet er svært krevende, sier Laugtug til NRK.

les også

Skogbranner i Sverige: Den verste situasjonen i moderne tid

les også

Flere skogbranner herjer i Sør-Norge

Ekstrem situasjon

Ifølge SVT er 60 boliger evakuert i Olingdal i Härjedalen, mens 55 personer er evakuert i Ljusdal kommune i Gävleborg.

– Våre mannskaper har slitt og jobbet hele natten. Vi trenger mer personell og materiell. Det er mangel på alt, egentlig, og problemet er at vi ikke har folk til å avløse mannskapene. Enkelte jobber 24 timers vakter, sa beredskapsleder Torbjörn Wannqvist i Ljusdal kommune tirsdag.

Regjeringen omtaler situasjonen som ekstraordinær.

– På generell basis har vi en god redningstjeneste og bra beredskap. Dette er imidlertid en ekstrem situasjon. Vi må styrke redningstjenesten i tiden fremover, sier innenriksminister Morgan Johansson til SVT.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder