JANUSFJES: Donald Trump viste ett ansikt under NATO-toppmøtet, og et helt annet på Twitter før – og etter treffet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trumps mange ansikter forvirrer NATO

BRUSSEL (VG) Det var mye Trump-fokus i forkant, og noe mindre underveis i NATO-møtet. Men så slo USAs president tilbake i vant stil på Twitter.

Publisert:

Donald Trumps kritikk mot sine allierte har fullstendig dominert både overskriftene og praten i NATO-hovedkvarterets ganger før toppmøtet startet onsdag ettermiddag, men når tiden kom for å signere en enighet mellom landene, foregikk likevel det meste tilsynelatende etter protokollen.

Selv om den amerikanske presidenten de siste ukene og dagene har pepret sine alliansepartnere i NATO med hvor urettferdig og uakseptabelt han synes det er at USA betaler mer inn til fellesskapet enn resten, stiller også USA seg fortsatt bak prinsippet om «alle for en», viser slutterklæringen fra onsdag kveld.

– Suksess for Norge

Kommunikeet, som ble signert av medlemslandene i alliansen klokken 17.30 onsdag, symboliserer en stor suksess for Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til VG i NATOs hovedkvarter.

Han beskriver en situasjon hvor Norge har tatt forsvaret «hjem igjen» etter mange år med fokus på sikkerhetsarbeid i steder fjernt fra Norge. «Milepæl» er ordet Bakke-Jensen bruker om avtalen.

– For Norge har det i de 10–15 siste årene dreid seg om å forsvare Norge i Afghanistan og i Libya. Men nå tar vi oppdraget tilbake dit det engang var, til Nord-Atlanteren. Nå bygger vi et forsvar der vi forsvarer Norge, i Norge, men ved hjelp av alliansen, sier Bakke-Jensen til VG.

Årsaken til dette mer hjemlige forsvarsfokuset er at sikkerhetsutfordringene de siste årene har kommet mye tettere på Europa, noe også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg understrekte i sin tale til pressen etter endt møte onsdag.

Solberg: – Trump sa han er glad i NATO

Før møtestart i dag hadde flere toppolitikere, blant andre Norges statsminister Erna Solberg, gitt uttrykk for at Trumps retorikk var «utfordrende» for NATO-møtet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa hun fryktet Trumps uttrykk for misnøye med både internasjonal handel og NATO-finansiering, kunne lede til en uheldig sammenblanding av handels – og forsvarspolitikk.

Men da toppmøtet endelig startet, var det ingen tilløp til sur stemning mellom de 29 stats- og regjeringssjefene, sa Solberg til norsk presse. Ifølge statsministeren sa ikke Trump noe i plenum som kunne undergrave USAs forpliktelse overfor NATO.

– Trump sitt budskap var faktisk ganske kort. Det var jo en mini-variant av hva han sa før møtet. Men han sa jo at han var glad i både NATO og Europa, og hadde sterke bånd til alliansen, og så var han tydelig på at det var viktig med et sterkt NATO, sa Erna Solberg til norsk presse i Brussel i det møtet gikk mot slutten.

TØFF START: Onsdagens toppmøte startet med en frokost mellom Trump og Stoltenberg, der den amerikanske presidenten overrasket med å stille generalsekretæren til veggs for NATO-landet Tysklands kjøp av gass fra Russland. Foto: Scanpix

Flere overraskelser fra Trump

Likevel, to timer etter møtet var slutt, tok USAs president til Twitter igjen, og leverte ved 19-tiden en kontant sluttkommentar til onsdagens toppmøte.

« Hva er vitsen med NATO hvis Tyskland betaler Russland milliarder av dollar for gass og energi? Hvorfor er det bare 5 av 29 land som har oppfylt sine forpliktelser? USA betaler for Europas beskyttelse, og mister milliarder i handel. Må betale 2 prosent av BNP UMIDDELBART, ikke innen 2025.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder