DREPT: Politiet etterforsker Dawn Sturgess’ (44) død som drap, etter at hun ble forgiftet med en russisk-utviklet nervegass. Foto: Handout / Reuters

Tror nervegift-beholder drepte Dawn Sturgess (44)

Til sammen fem mennesker er forgiftet av militær nervegift i en ellers søvnig engelsk småby. Nå setter britisk politi inn store ressurser i jakten på kilden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Et av de siste ofrene, den 44 år gamle trebarnsmoren Dawn Sturgess, døde søndag på sykehus.

Britiske myndigheter etterforsker nå hendelsen som et drap.

les også

Kvinne som ble utsatt for nervegift er død

Sturgess’ partner, 45 år gamle Charlie Rowley, ligger fremdeles innlagt i kritisk tilstand. De to ble syke ikke langt unna der den russiske eks-spionen Sergej Skripal og datteren Julia ble forgiftet med en variant av nervegiften novitsjok i mars.

les også

Britisk politibetjent innlagt på sykehus etter novitsjok-mistanke

Dette har politiet slått fast at var et målrettet attentat. I det siste tilfellet er teorien at paret har kommet i kontakt med giften tilfeldig, men det er altså samme gift som har gjort dem alvorlig syke.

EVAKUERT: Hjemmet til avdøde Dawn Sturgess ble evakuert i forrige uke, etter at politiet slo fast at Novitsjok var bakgrunnen for forgiftningen av Sturgess og Rowley. Foto: Jack Taylor / Getty Images Europe

Til BBC sier Neil Basu, sjef for britisk antiterrorpoliti, at de ikke kan slå fast at de to forgiftningene er knyttet sammen, men at dette er politiets hovedteori.

Leter etter beholder

Basu påpeker at bare Sturgess og Rowley har hatt symptomer på denne giften, siden det antatte angrepet på far og datter Skripal.

les også

Britene holder hastemøte om nytt nervegift-tilfelle

– Men deres reaksjon var så alvorlig at den førte til Dawns dødsfall og at Charlie ble kritisk syk. Det betyr at de ble utsatt for en høy dose, og vår hypotese er at de må ha kommet i kontakt med en beholder som vi nå leter etter.

Over hundre etterforskere jobber med saken. Ifølge politiet er det ingenting ved deres bakgrunn som skulle tilsi at paret var offer for et målrettet angrep.

SIKRET: Politiet stengte blant annet av Rollestone Street i Salisbury etter at to personer ble eksponert for nervegift i forrige uke. Foto: Jack Taylor / Getty Images Europe

BBC erfarer at Charlie Rowleys leilighet er ansett som et sentralt sted i jakten på kilden til giften. Et team ikledd vernedrakter ransaker den lille leiligheten i halvtimes-skift, på grunn av varmen, rapporterer den britiske kringkasteren.

les også

Britisk par kritisk skadet etter kontakt med nervegift

I mellomtiden har helsemyndigheter i Storbritannia frarådet innbyggere i Salisbury og omegn å ta på «ukjente objekter, så vel som farlige gjenstander som nåler og sprøyter». Innenriksminister Sajid Javid har likevel understreket at farenivået for den øvrige befolkningen er lav.

Ifølge AFP sier

Peker på Russland

Russland er utpekt som ansvarlig for angrepet på Julia og Sergej Skripal, der også en politimann ble alvorlig forgiftet. For det første var Sergej Skripal dobbelagent for britene på 90-tallet og tidlig 2000-tall, for det andre er novitsjok en familie kjemiske våpen utviklet i det tidligere sovjetunionen. Hvilken variant som er brukt er holdt hemmelig.

les også

Par forgiftet med nervegass: – Russland bruker Storbritannia som avfallsplass for gift

– Det enkle faktum er at Russland har gjennomført et angrep på britisk jord, som har ført til en britisk borgers død, sa Storbritannias forsvarminister Gavin Williamson til parlamentets underhus på mandag.

Russland kaller de siste beskyldningene for «absurde».

Isfront

Forgiftningen av far og datter Skripal fikk voldsomme diplomatiske etterspill. Storbritannia anklaget tidlig Russland for å stå bak angrepet, og varslet sanksjoner.

I en felles erklæring fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia fordømte landenes øverste politiske ledere «den første bruken av nervegass siden første verdenskrig», og Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Theresa May uttalte at ansvaret for angrepet ligger hos Russland.

les også

Russere erter britene med Skripal-gift

Totalt ble rundt 150 russiske diplomater utvist fra Storbritannia, USA og andre EU-land som sluttet seg til sanksjonene. Norge er blant landene som besluttet å utvise diplomater. Russland responderte med samme mynt og sendte hjem tilsvarende antall diplomater fra samme land.

I ettertid har Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) bekreftet at nervegift ble benyttet i angrepet. Det har likevel ikke ført til noen konklusjon om hvorvidt det er Russland som står bak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder