Fire gutter reddet ut av grotten

MAE SAI (VG) Redningsaksjonen i Thailand er satt på vent i påvente av at nye flasker med oksygen skal plasseres i grotten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi har brukt opp alt oksygenet, sier den fungerende guvernøren i Chiang Rai-provinsen, som leder redningsaksjonen, Narongsak Osottanakorn.

Fire av guttene som har vært fanget i grotten i Thailand siden 23. juni er reddet og i sikkerhet, melder thailandske myndigheter i en pressekonferanse søndag ettermiddag.

– Jeg har møtt barna, sier redningslederen og blir møtt med spontan applaus.

Redningslederen forteller imidlertid at det kan ta mellom 10 og 20 timer før de kan sette i gang med den neste operasjonen, fordi de må plassere nye flasker med oksygen i grotten.

PRESSEKONFERANSE: Narongsak Osatanakorn snakker med journalister på pressekonferansen nær Tham Luang-grotten 8.juli. Foto: SOE ZEYA TUN / X02594

Ifølge The Guardian er det ventet at redningsaksjonen skal gå i gang i morgen klokken 08.00 lokal tid.

MYE TRAFIKK: En ambulanse kjører ut fra grotteområdet i Tham Luang mens redningsaksjonen pågår for å redde ut de 13 menneskene som er fanget i den oversvømmede grotten i Chiang Rai-provinsen i Thailand. Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Guttene som er reddet skal være i «perfekt» helse.

VG oppholder seg fire-fem kilometer fra stedet, og stemningen i presseområdet var i firetiden søndag rolig og lettet, nå som flere av guttene er brakt ut i live.

Rett før klokken 14 (norsk tid) meldte redningsledelsen at to av guttene var reddet og i sikkerhet.

En time senere bekrefter den thailandske marinen at ytterligere to gutter er reddet ut.

– 19.47: Det fjerde villsvinet er ute av grotten, skriver Thai Navy Seal på Facebook. Guttelaget heter «Villsvinene».

Foto: Skjermdump/Thai Navy Seal

Måtte dykke 1 kilometer

Ifølge Thai PBS befinner de fire guttene som er reddet ut av grotten seg nå ved Chiang Rai Prachanukroh-sykehuset.

TILSKUERE: Mennesker ser på mens ambulansen angivelig frakter noen av guttene som ble reddet til sykehus. Foto: YE AUNG THU / AFP

NTB skriver at en av redningsarbeiderne som The Guardian har snakket med, fortalte at vannstanden hadde sunket så mye at det var mulig for guttene å ta seg frem til fots flere steder.

Guttene måtte imidlertid dykke i til sammen 1 kilometer. Den første gutten kom ut av grotten klokken 17.40 lokal tid.

De skal ha tatt seg frem i et gjørmete og taggete terreng på 3.2 kilometer for å komme seg ut, ifølge The Guardian.

Redningsaksjonen gikk bedre enn ventet

– Laget har arbeidet fantastisk bra, sier redningsleder Narongsak Osottanakorn på pressekonferansen.

– Redningsaksjonen gikk mye bedre enn ventet, sa han videre.

Han fortalte at flere land skal være involvert i redningsaksjonen og roser dykkerne for fantastisk teknikk under redningsarbeidet.

13 utenlandske dykkere og fem dykkere fra Thai Navy Seal skal ha vært med i selve redningsaksjonen. Et lag på over 90 dykkere skal ha jobbet med å planlegge utførelsen. To dykkere skal ha fulgt hver gutt på veien ut av grotten, ifølge AP.

Ifølge VGs journalist på stedet brøt det ut full jubel da redningslederen fortalte om guttene som var reddet ut av grotten.

– Laget i grotten jobbet veldig fort, og de hadde trent på alt, fortsetter han.

Da de første guttene var ute kom følgende bekreftelse:

– To barn er ute. De er for tiden på feltsykehuset nær grotten, sier Tossathep Boonthong, leder ved helsedepartementet i Chiang Rai, til Reuters.

Der skal de ha gjennomgått medisinske undersøkelser før de ble flyttet til sykehus.

Redningsaksjonen har gått fortere enn forespeilet tidligere i dag morges.

Tidligere søndag var det mer stresset atmosfære. Presseoppbudet er enormt. Lokal og internasjonal presse utgjør omtrent tusen personer.

Det er blitt helt mørkt ute, og det er lett regn i luften. Innimellom kjører ambulanser og andre utrykningskjøretøy forbi. Like før halv ti lokal tid kunne lyden av et helikopter høres tydelig. Det flyr retning Chiang Rai.

Yngste først

Ubekreftede meldinger sa tidligere på dagen søndag at det var de yngste guttene som skulle bli reddet ut først.

Det er enda ikke bekreftet hvem som er reddet ut.

Chanin Wiboonrungrueng er 11 år og den yngste av fotballguttene. Han kalles ifølge The Guardian for Titan.

YNGST: Chanin Wiboonrungruang (11) er yngstemann som skal gjennom den svært krevende redningseveien. Fire gutter er nå bekreftet reddet ut av Tham Luang-grotten. Foto: Thai Navy Seal

Det har i flere dager blitt sagt at han skulle tas først ut når redningsoperasjonen kom i gang. Chanin ble undersøkt av legene mandag, og ble beskrevet med "gul" tilstand. Han var preget av ti dager på en hylle langt inne i grotten.

Alle de andre, eldre guttene hadde klart 10 dager uten mat så bra, at de var i "grønn" helsemessig tilstand.

Chanin skal ha spilt fotball i fem år, selv om han er bare elleve. Han begynte i skolens sportsklubb for tre år siden og ble da invitert til å spille for Wild Boars. Klubben spiller i regionserien og har lag i tre forskjellige årganger.

Journalist Florian Witulski hevder at det er australske leger som har oppholdt seg med guttene de siste dagene, som avgjorde at Chanin måtte ut først.

Best graphic of cave layout/issues I've seen – via https://t.co/99aHSbmsm4 https://t.co/OVgrEnEWTx

Komplisert redningsaksjon

Redningsoppdraget som pågår ved Tham Luang-grotten nord i Thailand, er et av de mest kompliserte verdenseliten i grottedykking har hatt.

Barna som er meldt å ikke være svømmedyktige, er blant annet ført gjennom såkalte vannlåser der de har måttet dykke. Det smaleste punktet de har passert, skal være 38 centimeter høyt og 72 centimeter bredt.

Under ser du et kart over grottegangene som Channel Asia har publisert. Fra punkt tre er det mulig å gå ut, uten dykkerutstyr. De siste dagene er det jobbet intenst med å pumpe mest mulig vann ut av grottesystemet. Torsdag ble det meldt at vannet sank en centimeter i timen rundt punkt tre i grotten som er 2/3 av distansen inn mot der guttene har oppholdt seg.

Startet evakueringen tidlig i dag

Det var ved 05-tiden i dag tidlig at 13 internasjonale grottedykkere og 5 thailandske marinedykkere gikk inn i grotten for å starte evakueringen av fotballguttene: De tolv guttene i alderen 11–16 år og treneren (25) skulle tas ut i fire puljer. I den første skulle fire barn evakueres, i de tre siste skulle det være tre personer i hver gruppe. Treneren skulle være med i den siste puljen.

– Nå er D-dagen. Vi kjemper mot vann og tid, sa redningsleder Narongsak Osottanakorn da han informerte media ved 06-tiden norsk tid.

More 'graphic' but arguably less informative – via https://t.co/CAbbNorctV https://t.co/Cgwczg02bT

PÅ VEI UT: Fotballguttene er på vei ut. Ved 13.15-tiden kom de første meldingene om at to av guttene er ved post 3. Derfra kan de gå ut. Foto: Thai PBS/Facebook

Overrasket

Lørdag meldte redningslederen at de hadde fått bedre tid fordi værmeldingen sa tørt vært de neste 4–5 dagene. Det skiftet brått da det begynte å regne kraftig lørdag kveld. I en hasteinnkalt pressekonferanse grytidlig søndag morgen, kom nyheten om at den farlige redningsoperasjonen var i gang.

Tidligere har dykkere brukt seks timer inn til guttene og fem timer tilbake.

Den Bangkok-baserte journalisten Florian Witulski skriver på Twitter at redningsteam ved grotten har forklart at mange av kamrene i grotten er tørre etter den intense pumpeinnsatsen. Derfor har det vært lettere å gå ut i de tørre områdene.

Tretten medisinske team med ambulanse har ventet på guttene og treneren utenfor grotteinngangen. Planen de siste dagene har vært at de skal bli møtt av en av sine nærmeste pårørende og en lege. To helikoptre står klare til å frakte barn som trenger ekstra medisinsk oppfølging til sykehuset Chang Rai Prachanukroh hospital et kvarters helikoptertur fra grotten. Fem spesialister i akuttmedisin er klare til å ta imot guttene ved behov. Ytterligere 30 leger har stand byvaktog kan rykke ut ved behov.

les også

Dramaet i Thailand: 18 dykkere på vei inn i grottenKommersielt samarbeid: Rabattkoder