Bush leder et velsmurt valg- kampmaskineri

ORLANDO (VG) En tynn lysstråle bryter mørket i Madison Square Garden. Forventningene ligger tjukke i salen, stemningen er trolsk. Med ett står han der.

Roy Freddy Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL


- Ladies and gentlemen, the President of United States: George W. Bush...

Det var sterkt, det var mesterlig koreografi, og der og da var det umulig ikke å reflektere over hvilke sterke følelser mannen på scenen vekker og har vakt.

Bare noen timer tidligere gikk vi gjennom tidenes jernring i New York med tusenvis av politi i gatene. Vi så demonstranter bli slept vekk av opprørspolitiet.

Knapt noen vi har møtt er likegyldige til Bush.

Mye fordi presidenten er en mester i å kommunisere enkelt og effektivt i de fleste situasjoner, han har personlige egenskaper som gjør ham til en ypperlig politisk selger. Selv om varen han tilbyr kanskje ikke alltid holder det han lover.

Men selge kan han.

Og det er vanskelig å kritisere ham for det.

Skremmende effektiv

Men vi har også møtt en mor og en far som har grått, knust av sorg, sinne og fortvilelse. Ved graven til sin 28 år gamle sønn, bare dager etter at han var kommet hjem fra Irak i en kiste.

Mark og Deborah McMillin bebreider fortsatt George Bush personlig for sønnens død.

Hvor budskapet synes viktigere enn realitetene.

Hvor terror og krig har overskygget det meste.

Hvor en med selvsyn kan se hvilke enorme krefter som er i sving i amerikansk politikk.

«Hjernen til Bush»

Vinner George W. Bush natt til onsdag, er det spesielt én mann han bør takke. I mai 2003 møtte vi norskættede Karl Rove i Det hvite hus, eller «hjernen til Bush» som rådgiveren er blitt kalt i USA.

På det tidspunktet meislet han ut hovedlinjene i valgkampen ett år fram i tid, hvilke delstater og budskap maskinen hans skulle satse på for å vinne.

Bush virket uslåelig på meningsmålingene da, Irak-invasjonen hadde gått som en varm kniv gjennom smør, men Rove advarte mot å tro på lett match:

- Det kommer til å bli veldig jevnt og hardt, sa han til oss, og Karl Rove har fått rett igjen.

Det har han visstnok nesten alltid.

- Vi kommer til å vinne, forsikret han, og om to dager får vi vite om han får rett i det også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder