VIL IKKE HØRE: Tyrkias president Erdogan er rasende på NATO, og godtar ikke Jens Stoltenbergs unnskyldning. Bildet er tatt under et NATO-møte i Istanbul november 2016. Foto: Kayhan Ozer/ AP

Kommentar

Kunsten å si unnskyld til Tyrkia

ISTANBUL (VG) En av verdens stolteste nasjoner er grovt krenket. Det er gode nyheter for presidenten.

Ingeborg Huse Amundsen
Midtøsten-korrespondent i VG
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

«Unnskyld», sier NATO.

«Unnskyld», sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

«Unnskyld», gjentar NATO-sjef Jens Stoltenberg i en privat telefonsamtale.

Men foran Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er det ikke nok å legge seg langflat.

Det må mer til, sier han, etter at NATO brukte landsfader Mustafa Kemal Atatürk og Erdogan selv som fiendebilde under en militærøvelse på Jåttå i Stavanger.

Og det er ikke hvem som helst som rasler med sablene og nå sier at de «er klare for alt»: Tyrkia har alliansens nest største hær etter USA, og er NATOs ytre grense mot Irak og Syria.

Ulovlig å fornærme landsfaderen

SIDE OM SIDE: NATO-tabben var et tema da Erdogan talte under et partimøte i Ankara fredag. Hans portrett dukker stadig oftere opp sammen med bildet av landsfader Atatürk (t.v.). Foto: AP

Episoden på Jåttå er en uforståelig tabbe. I Tyrkias øyne fremstår den som utilgivelig.

Tyrkerne er fostret opp på historien om hvordan Atatürk reiste Tyrkia i ruinene av det Osmanske imperiet. Jeg har venner som uten å blunke sier at de «elsker Atatürk»

I Tyrkia er det straffbart å krenke landsfaderens minne. Siden 2005 har det dessuten vært ulovlig å «fornærme Tyrkia, den tyrkiske nasjonen og tyrkiske myndigheter». Straffen er inntil to års fengsel.

På Jåttå trampet NATO over noe av Tyrkias helligste.


– Det var ikke rettet mot meg personlig eller partiet. Målet er Tyrkia og den tyrkiske nasjonen, sa Erdogan søndag.

Erdogan styrker seg på Atatürk

Ingeborg Huse Amundsen Kontakt meg og følg meg på: ingeborg@vg.no Twitter: @iHuse www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen

NATO-tabben skjer bare én uke etter at Tyrkia minnet Atatürks dødsdag.

Erdogan har konsekvent kalt Mustafa Kemal for «gazi», krigshelt, i stedet for «atatürk», Tyrkias far. I år overrasket han alle ved å hylle landsfaderen og slå fast at ingen politiske partier skulle få enerett på hans arv.

Erdogan har trolig innsett at han kan vinne enda flere hjerter ved å snakke varmt om Atatürk.

For det trenger han: I april fikk han et marginalt flertall i en folkeavstemning om økt makt til presidenten. Erdogan må samle det splittede landet til valget i 2019.

Sånn sett kommer NATO-fadesen beleilig for Erdogan.

Økt skepsis mot Vesten

Tyrkia vil neppe forlate NATO. Til det er den gjensidige avhengigheten for stor. Men forholdet er fra før på frysepunktet: Tyrkia styrker vennskapet med Russland og kriger indirekte mot USA i Nord-Syria.

Norge har på sin side hisset på seg Tyrkia tidligere, ved å gi politisk asyl til tyrkiske NATO-offiserer etter fjorårets kuppforsøk mot Erdogan.

Det tyrkiske uværet over NATO og Norge vil blåse bort ganske raskt, men innenlands vil presidenten referere til hendelsen i lang tid fremover.

Europa- og USA-hatet blant tyrkerne vil øke. Erdogan kommer neppe til å forsøke å stoppe det. Det er en kjent sak at en ytre fiende samler folket og overskygger interne problemer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder