Terrorister rekrutteres i svenske fengsler

(VG Nett) Flere nettverk av fundamentalistiske muslimer rekrutterer terrorister i svenske fengsler.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

SYK: Osama bin Laden skal ifølge den arabiske avisen trenge legehjelp. Foto: AP

Et av de kriminelle nettverkene, med navn Asir, er blitt avslørt ved hjelp av avlytting av telefoner og kontroll av brev.

Det bekrefter kriminalvaktsjef Lars Nylén overfor den svenske avisen, som også viser til kilder som vet om flere nettverk med fundamentalistiske muslimer i svenske fengsler.

Det største nettverket skal imidlertid være Asir, trolig oppkalt etter hjemprovinsen til Osama bin Laden som ligger nord for Jemen - en kjent rekrutteringsbase for militante muslimer som lever for hellig krig.

Svenske Säpo er informert om nettverket og sjefen for sikkerhetsorganet Klas Bergenstrand bekrefter overfor Aftonbladet at det forekommer nyrekruttering til fundamentalistiske muslimske nettverk på svenske anstalter.

Unge og rotløse

- Det fins et antall aktive personer i Sverige og de fins både innenfor og utenfor murene. Nyrekrutteringen er ikke stor, men den forekommer. De som fanges opp er ofte unge, rotløse personer, sier han.

Ifølge terroristekspert Magnus Ranstorp er fenglser et av terroristenes fremste rekrutteringssteder.

- Personene er velkjente av politi og sikkerhetsvesen, men de fleste sitter på mindre anstalter, sier Nylén.

En del av medlemmene av Asir er dømt for overtredelser som grove ran og sitter på anstaltene i Kumla, Hall og Tidaholm. Det fins ingen sikre kilder på antallet medlemmer, men det er trolig rundt 50.

London-bombene

Etter terrorhandlingene i London har kartleggingen av gruppen økt.

Omtrent en time etter bombeeksplosjonene gikk en beskjed ut til alle anstalter i Sverige personalene ble bedt om å være ekstra oppmerksomme på foreteelser som kunne kobles til attentatet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder