AGGRESSIV: Donald Trump sier selv at forholdet mellom USA og Russland er verre enn noen gang. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Kilder til Reuters: – Trump vil straffe Russland og Iran

President Donald Trump ønsker en tøffere tilnærming til Syria, etter at forholdet til Vladimir Putin har blitt kaldere, sier kildene.

– President Donald Trump presser på for et mer aggressivt amerikansk angrep mot Syria enn det militære ledere har anbefalt, etter at han har fått et hardere forhold til Russlands president, Vladimir Putin, sier kilder i det amerikanske militæret til nyhetsbyrået Reuters.

les også

Syria-krisen: Eksperter frykter storkrig

En av kildene sier at Trump har bedt militæret om å vurdere alternativer som inkluderer å straffe Russland og Iran - Syrias allierte.

Men USAs forsvarsminister Jim Mattis og andre militære ledere skal ha advart om at jo større angrepet blir, jo større er risikoen for en konfrontasjon med Russland.

Russland har selv sagt at enhver militær handling i Syria vil få alvorlige konsekvenser.

USA: – Vi har bevis på at Syria selv sto bak angrepet

Det hvite hus legger skylden på den syriske regjeringen for det antatte giftgassangrepet i Syria 7. april.

– Vi er veldig sikker på at Syria er ansvarlig. Russlands manglende forsøk på å stanse dem, og deres fortsatte manglende handlinger på dette området, har vært en del av problemet, sier talskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus.

les også

Det store nederlaget i Syria

Hun sier videre at Russlands påstand om at angrepet var iscenesatt er falsk.

– Vår etterforskning sier noe helt annet. Jeg kan ikke si noe utover det.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at Syria er ett av noen få land som har leveringsmekanismer og som har denne typen våpen.

SKYLDER PÅ SYRIA: Pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders, uttalte under pressebriefingen fredag at Russlands påstander om et iscenesatt angrep er falske. Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

Ord mot ord om bevisene

Det amerikanske utenriksdepartementet sier de har bevis med en «svært høy grad av sikkerhet» for at den syriske regjeringen selv gjennomførte angrepet, men de jobber fortsatt med å identifisere de ulike kjemiske stoffene som ble brukt.

les også

Derfor eskalerte Syria-krisen

Også Frankrikes president, Emmanuel Macron, hevder å ha bevis for dette.

Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov, mener på sin side at Russland har bevis for at det ikke foregikk et kjemisk angrep mot Douma.

Ifølge Konasjenkov har britene gitt beskjed til Hvite hjelmer, et opposisjonsvennlig sivilforsvar som under krigen har operert i opprørskontrollerte områder i Syria, om å late som om området ble utsatt for et kjemisk angrep.

Storbritannia avviser påstanden og sier det er løgn.

Eksperter på fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har nå ankommet Syria for å etterforske det antatte gassangrepet. Det er forventet at de starter arbeidet lørdag.

les også

Donald Trump om missiler mot Syria: – Gjør dere klare, Russland!

Etterforskerne har kun mandat til å avgjøre om hvorvidt kjemiske våpen ble brukt, og ikke hvem som brukte dem.

På spørsmål om USA ville vente på OPCWs konklusjon før de tok en avgjørelse om hvordan de ville reagere mot Syria, svarte Nauert følgende:

– Vi vet hvem som er ansvarlig for dette. Vi vet at det kjemisk våpen ble brukt.

les også

Dette kan USA gjøre i Syria - og slik kan Russland svare

Demokratene kritiserer Trumps Twitter-bruk

I en felles uttalelse skriver ni demokrater i Representantenes hus at president Donald Trumps krasse Twitter-uttalelser den siste uken er uansvarlig og farlig.

Onsdag tvitret Trump at et angrep mot Syria vil komme, og at Russland måtte «gjøre seg klare». Han har også skrevet at forholdet mellom USA og Russland «aldri har vært verre».

– Vi er dypt bekymret over presidentens tankeløse bruk av Twitter og andre åpne forumer, hvor han diskuterer bruken av militærmakt i Syria, skriver de ni demokratene.

De mener også at presidenten bruker et skremmende språk både på Twitter og i offentligheten.

– Å avfyre missiler er en seriøs sak. Vi vet at presidentens strategi er tankeløs og uansvarlig, og at den setter våre menn og kvinner i uniform i fare. Vi oppfordrer han til å slutte med disse offentlige provokasjonene umiddelbart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder