AFP: – Knivmannen i Paris sto på politiets antiterrorliste

En 29 år gammel mann ble drept og fire personer ble skadet da en knivmann gikk til angrep i sentrum av den franske hovedstaden. Ifølge kilder til AFP var mannen oppført på politiets antiterrorliste.

 • Kari Spets
 • Marie Melgård
 • Siri Eggen
 • Toini Thanem

Artikkelen er over to år gammel

Mannen skal ha gått til angrep på tilfeldig forbipasserende i nærheten av Opera-distriktet like før klokken 21 lørdag kveld. Fransk politi skriver på Twitter at gjerningsmannen drepte en 29 år gammel mann og såret fire personer før han selv ble drept av politiet.

les også

Tre kirkeangrep i Indonesia: Minst ni drept

To av de overlevende er alvorlig skadet, og to er lettere skadet. Ifølge øyenvitner skal det ha brutt ut panikk, og personer flyktet unna gatene i nærheten av Rue Saint-Augustin, en kjent restaurantgate i Paris.

Sto på politiets antiterrorliste

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble gjerningsmannen født i Tsjetsjenia i 1997, men har fransk statsborgerskap. Mannens foreldre har blitt satt i varetekt.

Påtalemyndigheten i Paris bekrefter at de åpner terroretterforskning. Aktor François Molins begrunner det med metoden, samt vitnebeskrivelser om at gjerningsmannen skal ha ropt «Allah Akbar».

les også

Nordmann siktet i Frankrike for finansiering av terror vil ikke ha konsulær bistand

Ifølge AFP sto mannen på politiets liste over personer som ble overvåket på grunn av mulig radikalisering. De siterer ikke navngitte kilder med kjennskap til etterforskningen.

Mannen hadde ikke kriminelt rulleblad, men var oppført på den såkalte S-listen over personer som er mistenkt for å være radikaliserte, og som derfor anses å utgjøre en sikkerhetsrisiko, skriver NTB.

Aktor François Molins møtte pressen på åstedet sent lørdag kveld. Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Hyller politiet

Like etter hevder terrorgruppen IS' propagandabyrå Amaq at gjerningsmannen «var en av deres soldater». Dette er ikke bekreftet av franske myndigheter, men innenriksminister Gérard Collomb sier at politiet nå jobber med å identifisere gjerningsmannen, og enhver som kan ha hjulpet ham.

les også

Tre pågrepet i Sverige for terrorplaner

Tidligere på kvelden hyllet innenriksministeren også politistyrkene for å ha holdt hodet kaldt da de «nøytraliserte» angriperen. «Mine tanker går til ofrene for denne grufulle handlingen», skriver han på Twitter, og får støtte av president Emmanuel Macron:

– Mine tanker går til ofrene for kveldens knivangrep i Paris, og til deres familier. Frankrike har igjen betalt en blodig pris, men vi vil ikke vike for frihetens motstandere, sier han.

ETTERFORSKER: Politiets krimteknikere er sent lørdag kveld på plass ved åstedet. Foto: AP

Øyenvitne: – Knivstakk vilkårlig

Journalisten Charles Pellegrin var på stedet og tvitret at han akkurat kom ut fra et komishow i nærheten av operaen da han ble bedt om å gå inn igjen «fordi det var en gal mann med kniv der».

– Med en gang vi kom inn hørte vi sirener og to skudd. Jeg snakket da med øyenvitner som fortalte meg at en mann vilkårlig knivstakk flere mennesker.

Han skriver også at øyenvitnene fortalte ham at politiet forsøkte å stoppe mannen med et elektrosjokkvåpen, men at de avfyrte to skudd da det ikke fungerte.

Siden angrepet mot Charlie Hebdo i 2015 har 245 personer blitt drept i Frankrike i angrep som IS hevder å stå bak. Landet deltar i den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppen i Syria og Irak.

Mer om

 1. Skyting
 2. Paris
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. To drept i knivangrep utenfor Paris

 2. Minst tre personer drept etter knivangrepet i Reading

 3. Politiet jakter Chérif Chekatt (29) etter Strasbourg-angrepet

 4. Sju mennesker skadet etter knivangrep i Paris

 5. Gisseldramaet i Sør-Frankrike: Politibetjent hyllet som en helt - nå er han død

Fra andre aviser

 1. Mannen bak knivangrep i Paris skal ha vært på politiets antiterrorliste

  Bergens Tidende
 2. Her bor 29-åringen politiet jakter på. Halvannet døgn etter angrepet er han fremdeles ikke pågrepet.

  Aftenposten
 3. Byttet plass med kvinnelig gissel. Nå er politimannen død.

  Aftenposten
 4. Fire drept og flere såret i Strasbourg – politiet åpner terroretterforskning

  Fædrelandsvennen
 5. Syv skadd i dramatisk knivangrep i Paris

  Bergens Tidende
 6. Gjerningsmannen sto på terrorliste – skulle pågripes kort tid før angrepet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no