«JEG TRODDE HUN SKULLE DØ»: Moren til fem år gamle Khulud Rashid fryktet det verste da jenta ble akutt dårlig. Nå får hun behandling mot meslinger ved sykehuset i Zinjibar i Abyan-provinsen. Kroppen er dekket av rødt utslett.
«JEG TRODDE HUN SKULLE DØ»: Moren til fem år gamle Khulud Rashid fryktet det verste da jenta ble akutt dårlig. Nå får hun behandling mot meslinger ved sykehuset i Zinjibar i Abyan-provinsen. Kroppen er dekket av rødt utslett. Foto: Harald Henden/VG

Livsfarlige epidemier spres med full kraft

UTENRIKS

ABYAN/ADEN (VG) Lutfattige og krigsherjede Jemen rammes av difteri og meslinger. I bakgrunnen lurer en antibiotikakrise.

Publisert: Oppdatert: 07.06.18 11:12

Kroppen til Khulud Rashid (5) er dekket av røde prikker. Hun hoster tørt og er svært medtatt. For én uke siden ble hun plutselig svært syk.

Jeg trodde hun skulle dø. Hun spiste ikke, stirret rett fremfor seg og hadde skyhøy feber, forteller moren Samiha Ahmad (43), som er sykepleier.

Samiha forsto ikke med det første at det var meslinger, som datteren ikke er vaksinert mot. Hun tenkte på malaria og tyfoidfeber. Men etter fem dager kom det umiskjennelige utslettet. Femåringen er innlagt på sykehuset der moren jobber i Zinjibar, provinshovedstaden i Abyan. Hun får antibiotika og febernedsettende.

– Hun er blitt betraktelig bedre. Nå begynner hun å feste blikket, og hun drikker litt juice, sier Samiha.

Helsesjef: «Sprer seg med voldsom kraft»

Hittil i år har 13 pasienter dødd av meslinger bare ved sykehuset i Zinjibar. Sykehuset har også hatt flere difteridødsfall.

– Meslinger og difteri vil bli det nye kolera-utbruddet. Vi ser at det sprer seg med voldsom kraft. En del av årsaken er at vi får så mange flyktninger fra andre deler av landet, og de færreste av dem er vaksinert, forteller Ali Mansour Salem, helsesjef i Abyan-provinsen.

Zinjibars eneste sykehus har bare fire prosent av de medisinene og utstyret de trenger, anslår han. Det synes: Operasjonssalen står fullstendig tom, det samme gjør flere pasientrom.

– Vi kaller det et sykehus, men vi mangler alt nødvendig utstyr som et sykehus trenger, sier Salem.

1 av 2TOMT: Det meste mangler på provinshovedstaden Zinjibars eneste sykehus. Harald Henden/VG

Én tragedie følger en annen

Samtidig som meslinger er i ferd med å be om seg, brøt det i fjor ut difteri i landet for første gang siden 1982. I Jemen er disse sykdommene, som egentlig kan forebygges og behandles, potensielt dødelige fordi helsetilbudet i landet har kollapset. Smitten sprer seg raskt blant en befolkning der svært mange er underernærte og har et dårlig immunforsvar.

I fjor ble Jemen rammet av verdens verste kolerautbrudd. Over én million mennesker ble smittet, 2200 døde av akutt diaré og dehydrering.

Katastrofen kunne ha vært unngått, hadde det ikke vært for at krigen har etterlatt et helt folk uten god nok tilgang på rent vann, medisiner og helsepersonell, har humanitære organisasjoner fastslått.

De siste koleratilfellet i Jemen ble registrert i november, men nå som den fuktige sommersesongen er i gang, kan bakterien gjøre plutselig retur. Derfor går helsepersonell fra dør til dør, fra flyktningtelt til flyktningtelt, med drikkevaksiner mot kolera.

1 av 2FÅR VAKSINE: Hafida Ahmad (40) bikker på hodet og gaper. Legen Hmedah Zaid Ahmed heller drikkevaskinen ned i munnen hennes. Den første uken i mai startet Verdens Helseorganisasjon (WHO) sin første landsomfattende aksjon for å bekjempe kolera i Jemen. 350.000 personer skal ta drikkevaskinen.Harald Henden/VG

Dette er del 5 i artikkelserien «Den glemte krigen» der VG belyser konsekvensene av krigen i Jemen.

Del 1: Her dør et barn hvert tiende minutt

Del 2: Tre millioner på flukt: «Vi lever et hundeliv»

Del 3: Emad (7) mistet begge beina

Del 4: Regjeringshæren til VG: Nekter for drap på sivile

Antibiotikaresistens

Det er en annen dimensjon som gjør utbruddene av kolera, meslinger og difteri i Jemen ekstra skummelt: Den siste tiden har helsepersonell oppdaget stadig flere pasienter med multiresistente bakterier. Disse bakteriene lar seg ikke knekke av noen form for antibiotika.

Det er en skremmende utvikling. Jeg tror dette kan utvikle seg til en katastrofe for samfunnet vårt, sier Omar al Nagda (32).

Han er sjef for laboratoriet ved sykehuset til Leger uten grenser i Aden, og har nettopp startet å forske på den økte antibiotikaresistensen i Jemen. Ingen kjenner omfanget av problemet ennå.

Årsaken til problemet er i hovedsak overforbruk av antibiotika, forteller al Nagda. På sykehusene har behandlingen med antibiotika vært for lite målrettet, og på apotekene kan det meste fås reseptfritt. Antibiotikakrisen kan i verste fall føre til at flere dør av infeksjoner som egentlig kan behandles.

Her kan du lese mer om