UBETALT ARBEID: Amerikanske flygeledere demonstrerte mot nedstengningen utenfor kongressbygningen i Washington D.C for to uker siden. Foto: Andrew Harnik / AP

Både republikansk og demokratisk «shutdown»-løsning stemt ned

Senatet i USA har som ventet stemt ned både et republikansk og et demokratisk forslag for å få slutt på den delvise nedstengningen av statsapparatet.

Dermed fortsetter den delvise nedstengningen av statsapparatet, og 800 000 offentlig ansatte forblir uten lønn. Det amerikanske statsapparatet har vært delvis stengt ned i 34 dager, og er den lengste nedstengningen i USAs historie.

Republikanerne kom med et Trump-støttet forslag om en umiddelbar slutt på nedstengningen. I forslaget var det satt av 5,7 milliarder dollar til å bygge mur mellom USA og Mexico.

Forslaget falt.

les også

Amerikansk ekspert om «shutdown»: USA fremstår som fullstendig idioter

Senatet stemte også over et demokratisk forslag om å forlenge bevilgningene til alle etater og institusjoner som har vært stengt siden før jul, frem til den 8. februar. Det skal gi mer tid til å forhandle om budsjettet og midler til grensesikkerhet.

Også dette forslaget har falt.

Demokratene fikk flest stemmer

Republikanerne har flertallet av de 100 representantene i Senatet, med 53 representanter, mens demokratene har 47 representanter. For å få flertall, måtte et av forslagene fått 60 stemmer. Det betyr at mange måtte ha stemt for det andre partiets forslag, skulle et av dem gått igjennom.

Det var det Trump-støttede republikanske forslaget som fikk færrest stemmer, på tross av at de har flertall i Senatet.

Bare én demokrat, Joe Machin fra West Virginia, stemte for republikanernes forslag. To republikanske senatorer var ikke til stede. I tillegg stemte republikanerne Tom Cotton fra Arkansas og Mike Lee fra Utah mot forslaget til sitt eget parti. Forslaget fra republikanerne endte opp med å få 50 stemmer.

Demokratene klarte å vinne hele seks republikanske senatorer over på sin side, noe som likevel er langt unna de tretten de hadde trengt for å få flertall. Forslaget fra demokratene fikk 53 stemmer.

Senator Mitt Romney var en av republikanerne som stemte for demokratenes forslag:

– Presidentens forslag var det beste. Demokratenes forslag var med sikkerhet ikke like bra, men det ville ha åpnet opp statsapparatet igjen. Det var derfor jeg stemte for det, forklarer han ifølge CNN-korrespondent Phil Mattingly.

Vil ha Mexico-muren

Kjernen av konflikten er at Donald Trump ikke har flertall i kongressen for å bevilge de midlene han krever at skal bevilges i budsjettet til å bygge den mye omtalte muren mot Mexico.

Demokratene vil heller vil forhandle med Trump om midler til grensesikkerhet. Trump har imidlertid avvist å forhandle om midler til grensesikkerhet, uten at demokratene går med på å bygge muren.

– Uten en mur kan det ikke være sikkerhet og trygghet på grensen til U.S.A. BYGG MUREN OG KRIMINALITET VIL FALLE! Skrev han på Twitter torsdag morgen amerikansk tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder