DAG TO: Kim Jong-un og Donald Trump snakket med pressen før de startet torsdagens møte bak lukkede dører. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

Toppmøtet mellom Trump og Kim avbrutt uten avtale

Donald Trump og Kim Jong-un klarte ikke å møtes på midten for en nedrustningsavtale. – Vi hadde papirene klare, men noen ganger må du være forberedt på å gå, sier Trump.

Det hvite hus bekrefter at Trump og Kim ikke kom til enighet om noen avtale, men at møtene dem imellom var «gode og konstruktive.»

– De to lederne diskuterte forskjellige måter å fremme atomnedrustning og økonomiske konsepter. Ingen enighet ble nådd denne gangen, men de respektive leirene ser frem til å møtes i fremtiden, heter det i uttalelsen fra pressetalsperson Sarah Sanders.

les også

Trump og Kim-møtet: Håndtrykket verden ventet på

Etter planen skulle de to statslederne holde en signeringsseremoni like etter klokken 08 norsk tid, men i forkant ble det meldt at både lunsjen og den ventede seremonien var avlyst.

Trump holdt i stedet en fremskyndet pressekonferanse like før klokken halv ni norsk tid.

– Vi hadde noen alternativer, men bestemte å ikke gå videre med noen av disse. Det var to produktive dager, men noen ganger må du bare gå, sier Trump på pressekonferansen.

Trump vektla at møtet ikke ble avbrutt i fiendskap, men at han og Kim Jong-un skiltes som venner. Ifølge presidenten lå en avtale klar til signering, men de to partene ble ikke enige.

Så langt er det ikke bestemt noen dato for et nytt møte, og Trump avviser å kommentere muligheten for ytterligere økonomiske sanksjoner.

– Jeg ba Kim om å gjøre mer, men han var ikke klar for det. Nord-Korea ville ha samtlige sanksjoner opphevet for å nedruste i et større område, men vi kunne ikke følge opp dette kravet nå, sier presidenten.

Kim lovte også å fortsette å stoppe all testing av atomvåpen- og raketter, ifølge Trump.

OMVISNING: Kim og Trump gikk en tur i hagen på hotellet før de satte i gang med torsdagens møte bak lukkede dører. Trump skal holde pressekonferanse 15.50 lokal tid. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

– Svarte ikke til noens forventninger

NUPI-forsker Sverre Lodgaard sier til VG at mangelen på en ny avtale først og fremst er en skuffelse for Sør-Korea.

– President Moon og Sør-Korea ønsket å starte samarbeid med Nord-Korea, men Trump sier altså at alle sanksjoner fortsatt er på plass, som er til hinder for dette, sier Lodgaard.

Det gjenspeiles også i den offisielle uttalelsen fra Sør-Korea etter møtet, der utfallet omtales som «beklagelig», ifølge AFP.

Lodgaard sier at han hadde inntrykk på forhånd av at de to lederne hadde ambisjoner om en stor deal, og kaller det en stor skuffelse at dette ikke fant sted.

– Prosessen fortsetter, og det er fortsatt muligheter, men dette møtet svarte ikke til noens forventninger, sier han i intervju med VGTV:

Tidligere direktør ved Nordisk Institut for Asiastudier ved Københavns universitet, Geir Helgesen, mener Trumps ønskede avtale er helt urealistisk.

– USA krever et «first move» av Nord-Korea i en avtale om nedrustning av atomvåpenvåpen og missiler. Men Nord-Korea har hele tiden sagt at det ikke er en handling de kan gjennomføre, forklarer Helgesen til VG.

– Men den gode nyheten er at ingen har smelt med dørene og dialogen kan fortsette, sier han videre.

les også

90.000 flasker vodka beslaglagt – skulle trolig til Nord-Korea

Han mener den koreanske halvøy som den store taperen så lenge det ikke blir noen avtale.

– Befolkningen må leve i spenning. Hvis USA fortsetter sitt embargo vil Nord-Korea få store problemer. De har som ambisjon å få igang en økonomisk vekst, og da er det nødvendig å få en åpning til omverden. Sør-Korea ønsker på sin side fred på halvøya.

– Som en fantasyfilm

Da Trump og Kim snakket med pressen tidligere på dagen, sa Nord-Koreas leder at mange hadde vært skeptiske til at de to skulle møtes.

– Jeg er sikker på at hele verden har fulgt med på dette siden i går. Det er folk som ønsker dette møtet velkomment, og det er folk som fremdeles er skeptiske, men jeg er sikker på at alle ser oss sitte sammen, side ved side, som om de så en fantasyfilm, sa Kim til journalistene, ifølge CNN.

Dette smilte Donald Trump av.

Kim uttrykte gjennom en oversetter at han ser fram til en «fantastisk dialog».

Trump takket Kim og sa han var sikker på at de to vil tilbringe mye tid sammen i årene som kommer, også etter at avtalen er inngått.

les også

Derfor møtes Kim og Trump akkurat nå

– Vi hadde veldig gode diskusjoner under middagen i går. Mange gode ideer er lansert. Vårt forhold er veldig sterkt, og når du har et godt forhold, vil mange gode ting skje, sa presidenten.

Trump sa i innledningen til torsdagens møte på Hotel Metropole at han ikke hadde noen hast med å få på plass en avtale om atomnedrustning.

– Jeg har sagt siden starten at fart ikke er så viktig for meg. Det som er viktig er at vi får på plass den riktige avtalen, sa han.

USAs president gjentok også lovordene han kom med tidligere i uken, at Nord-Korea har potensialet til å bli en økonomisk supermakt.

les også

Trump vil bruke 69 år gammel Korea-krig for å bli historisk

– Jeg tror det kommer til å bli helt spesielt, sa han mens han satt ved siden av Kim.

Kim Jong-un startet besvarte også et spørsmål fra en journalist fra Washington Post gjennom sin oversetter, noe BBC antar er første gang i historien statslederen besvarer en utenlandsk journalist.

Journalisten sa ifølge BBC:

– Formann Kim, er du sikker på avtalen?

Og Kim svarte:

– Det er for tidlig å si, men jeg vil ikke si jeg er en pessimist. Jeg har en følelse av at gode ting vil bli komme ut av dette.

På en kort seanse der Donald Trump og Kim Jong-un åpnet møtet for pressen, ble Kim spurt om han er klar for atomnedrustning.

– Om jeg ikke var villig til det, ville jeg ikke vært her, sa Nord-Koreas leder gjennom sin oversetter.

Ifølge AP ble Kim også spurt om de skulle diskutere menneskerettigheter, men da svarte Trump i hans sted:

– Vi snakker om alt.

På spørsmål fra en amerikansk journalist om Kim er villig til å la USA åpne et kontor i Pyongyang, svarte Kim:

– Det tror jeg er noe man kan ønske velkomment.

Trump sa han mener det er en god idé, og at det burde skje «begge veier». Ifølge CNN sa Kim at det var best at Trump og han diskuterte temaet dem imellom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder