DREPT: Livet tok brått slutt for amerikanske Daniel Stein (71) (t.v.), da gjerningsmannen Robert Bowes begynte å skyte inne i synagogen der 71-åringen befant seg lørdag. Her er han sammen med familien på bowling. Foto: Steven Halles private bilder

Nevø til synagoge-offer til VG: – Hjerteskjærende

Avdøde Daniel Stein (71) hadde nylig blitt bestefar da massakren fant sted lørdag. – Volden må ta slutt, sier nevøen til VG.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er hjerteskjærende, sier nevøen Steven Halle til VG.

Onkelen hans, Daniel Stein (71), er blant de 11 som omkom i forbindelse med skytingen inne i en synagoge i den amerikanske byen Pittsburgh lørdag. Seks andre skal ha blitt skadet.

Stein var trofast medlem av synagogen New Light, hvor han blant annet var president i en periode. Han steppet også inn for å holde gudstjenester når det var nødvendig. Det samme gjorde han for synagogen Tree of light, hvor massakre fant sted.

Nevøen omtaler Stein som «den beste mannen i hele verden», og beskriver onkelen som en hardtarbeidende familiemann som virkelig elsket familien. Selv om Daniel var pensjonert, skal han ha holdt seg aktiv, og jobbet blant annet som lærer på en skole, for et lokalt begravelsesbyrå og på en dagligvarebutikk.

les også

Snakket med moren i telefon da hun ble skutt

– Han var alltid der. Om du trengte hjelp var han der. Han gjorde frivillig arbeid for folk, og sa aldri nei til å hjelpe til i lokalsamfunnet. Dette er en som folk ønsket å være som. Jeg ønsket å være som min onkel, sier han til VG.

FORFERDELIG: Nevøen til avdøde Daniel Stein beskriver hendelsen for forferdelig. Facebook-innlegge ble publisert på Halles profil før de hadde fått bekreftet at 71-åringen var drept. Foto: Skjermdump fra Steven Halles Facebook-profil.

Nevøen legger til at Stein hadde gått i gudstjeneste i synagogen hver lørdag i alle år, og at lørdagene definitivt var «hans dag».

Hadde nylig blitt bestefar

Den avdøde 71-åringen hadde nylig blitt bestefar, og nevøen forteller tanten og deres to barn nå er i sjokk over det som har skjedd. Han forteller de likevel skal klare å komme seg gjennom det som en familie.

FAMILIEMANN: Nevøen omtaler avdøde Daniel som «den beste mannen i hele verden», og beskriver onkelen som en hardtarbeidende familiemann som virkelig elsket familien sin. Her med sønn Joseph og datter Leigh kona Sharyn (stående f.v.), og Jienna og barnebarnet Henry (sittende). Foto: Steven Halles private bilder

Etter nyheten om skytingen dro Halle til det jødiske senteret i Pittsburgh for å få informasjon, og for å finne ut om onkelen var en av dem som hadde blitt rammet av skytingen lørdag. Der møtte han flere andre familier i samme situasjon som hans egen.

Nevøen forteller til VG at de skjønte Stein måtte være blant dødsofrene i løpet av lørdagen, da de ikke fikk tak i ham, og det heller ikke kom noen beskjed om at han var fraktet til sykehuset.

SØRGER: Hele landet er i sorg etter massakre som tok sted inne i en synagoge lørdag. Her fra nabolaget hvor synagogen ligger. Foto: Alexandra Wimley / AP

Lørdag samlet hundrevis av innbyggere seg i nabolaget Squirrel Hill der hendelsen skjedde, for å sørge over tapet. Mange har også skrevet støtteerklæringer på sosiale medier i etterkant, skriver avisen Tribune Review.

– Det er veldig mye støtte nå, sier nevøen til VG, og understreker at byen aldri har opplevd noe lignende før, men at Pittsburgh som by skal klare å komme seg gjennom det.

Blant dem som har fordømt angrepet, er blant andre Donald Trump, Pave Frans og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

les også

Politiet: Han sto bak synagogeangrepet

Bak angrepet står Robert Bowes, som ble arrestert av politiet litt over en time etter hendelsen.

Søndag ble de 11 navnene på døde offentliggjort i en pressekonferanse.

– Dette er ikke bare hjerteskjærende for byen vår, men for hele verden. Volden må ta slutt, og folk trenger å stille opp for hverandre. Det er ikke lenger noe plass til hat, vi er nødt til å bare være der og støtte hverandre, avslutter nevøen.

Hans fokus videre er å støtte tanten og onkelens to barn.

VG følger saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder