65 personer døde etter flystyrt i Iran

Flyselskapet Iran Aseman Airlines bekrefter til nyhetsbyrået AP at alle personene om bord på flyet er døde etter styrt søndag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

– Aldri opplevd problemer med samme flytypen

Et fly med 65 personer ombord har krasjet i Semirom i Iran.

Det ble først meldt om at 66 personer var omkommet, men nå melder det statlige nyhetsbyrået IRNA at antallet omkomne er 65.

Èn av passasjerene skal ikke ha nådd flyet, noe som førte til forvirring rundt antallet passasjerer. Landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har gitt sine kondolanser til de etterlatte.

Flyet var på vei fra hovedstaden i Iran, Teheran, og til Yasuj i sørvest. Seks av de omkomne var personale sier Aladin Borujeri, talsperson i sikkerhetskomiéen i det iranske parlamentet, til nyhetsbyrået ISNA.

Letemannskaper har foreløpig ikke lyktes i å lokalisere flyet.

– Terrenget i området er svært vanskelig. Tykk tåke, snø og regn har gjort det umulig å ta i bruk helikoptre, sa lederen for redningsaksjonen, Morteza Salimi, søndag kveld.

Minst én av de omkomne er ett barn, ifølge talsperson for flyselskapet, Mohammad Taghi Tabatabai.

Flyet er av typen ATR-72, og hadde flynummer 3704.

Flyet ble først meldt «borte fra radaren» 45 minutter etter at det tok av i Teheran. Minutter senere ble meldt at flyet skal ha krasjet. Flyet krasjet i Mount Dena-fjellet, som er omtrent 440 meter høyt, sier talspersonen ifølge Washington Post.

Vitner forteller til lokale medier at det skal ha sett ut som om flyet forsøkte å nødlande da krasjen inntraff.

Pir-Hossein Koulivard, leder av iransk medisinske nødsenter, bekrefter at flyet har krasjet i Semirom. Flyet skal ha styrtet i fjellene.

En talsmann for nødtjenesten skal ifølge Kurdistan24 ha opplyst at et redningshelikopter er på vei mot fjellene der flyet har styrtet. Stedet skal være utilgjengelig for ambulanser. BBC melder at dårlig vær hindret et redningshelikopter å lande i området.

AP skriver at Irans flyflåte etter tiår med internasjonale sanksjoner, begynner å dra på årene. Etter at atomavtalen ble underskrevet, har Iran signert avtaler om nye fly både med Airbus og Boeing.

REGIONALT SELSKAP: Iran Aseman flyr innenriks i Iran og til de nærmeste nabolandene. Flåten består hovedsakelig av ATR-maskiner av typen som er avbildet her. Foto: Wikimedia

NTB hadde en sak for tre år siden om at i løpet av 20 år har ulike typer fly med samme modell vært involvert i minst 14 ulykker, hvor tilsammen nesten 300 mennesker har mistet livet.

ATR er samarbeid mellom franske Airbus og italienske Alenia Aermacchi. ATR-70-fly brukes av et titall nasjonale og regionale flyselskaper rundt om i verden, samt av Tyrkia og Pakistans forsvar, skriver NTB.

Flyselskapet Aseman Airlines har hovedkvarter i Teheran. Selskapet driver med innenlands flytrafikk og internasjonal trafikk i regionen. Selskapet skal være Irans tredje største. Ifølge Wikipedia ble selskapet etablert i 1980, selv om de har historiske røtter tilbake til 1958, til selskapet Air Taxi Co. Dette skiftet navn til Pars Air på syttitallet, og senere til Aseman Airlines.

Saken oppdateres.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder