Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix

Löfven avviser å være støtteparti for Alliansen

Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven avviser blankt å bli den borgerlige Alliansens støtteparti etter valget i landet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den borgerlige Alliansens partiledere skriver onsdag hos Dagens Nyheter at de inviterer Sveriges statsminister Stefan Löfven til samtaler.

les også

Valget i Sverige: Alliansen inviterer Löfven til samtale

– At vi skulle bli støtteparti for den borgerlige blokken, er en tanke som kan avskrives fullstendig, sier statsministeren, som tilhører Socialdemokraterna.

Flere eksperter har tidligere fremholdt det som sannsynlig at Alliansen vil danne regjering med støtte fra Socialdemokraterna.

– Vi kan ikke etablere en praksis i Sverige der man sementerer en blokkpolitikk hvor den borgerlige blokken skal regjere om de blir størst, og hvor den borgerlige blokken også skal regjere om de blir minst, sa han.

les også

To mulige regjeringer: Slik vil Stefan Löfven beholde makten

Ingen har nok støtte

De rødgrønne står igjen med 144 mandater etter valget, mens Alliansen har 142. Sverigedemokraterna fikk på sin side 63 mandater.

Hverken Moderaternas partileder Ulf Kristersson eller statsminister Löfven er altså i nærheten av de 175 mandatene som trengs for å sikre nok støtte i Riksdagen.

Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, Anders Ygeman, slo etter valget fast at partiet vil ta kontakt med alle partier med unntak av Sverigedemokraterna.

Ville ha samarbeid

Den borgerlige Alliansen består av Moderaterna, Kristendemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet. Partilederne skriver i Dagens Nyheter onsdag morgen at de vil bygge en Allianse-regjering med samarbeid på tvers av blokkene.

– Sverige trenger en stabil økonomisk politikk og store, langsiktige politiske reformer som krever bred parlamentarisk støtte for å kunne gjennomføres. Vi har gode erfaringer med slike samarbeid tidligere, under Alliansens og Socialdemokraternas lederskap, skriver partilederne.

De legger videre til at de også åpner for andre kompromisser som kan bidra til å løse det de omtaler som store problemer i Sverige

Sverigedemokraternas partileder Jimmy Åkesson har vært klar på at han ikke slipper frem en Allianse-regjering som ikke vil gi partiet hans innflytelse.

Motstanden mot Åkessons parti er størst hos Liberalerna og Centerpartiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder