SPILTE HØYT: Elon Musk truet med å ta Tesla av børs. Nå blir han straffet. Foto: AP

Musk går av som Tesla-styreleder og må betale millionbot

Den mektige Tesla-toppen har inngått forlik med det amerikanske børs- og finanstilsynet (SEC), og må samtidig trekke seg som styreleder i Tesla.

 • Erlend Fernandez Stedding

Artikkelen er over ett år gammel

Det melder blant annet The Washington Post sent lørdag kveld norsk tid.

Elon Musk har den siste tiden blitt gransket etter at han blant annet i en Twitter-melding i begynnelsen av august truet med å ta selskapet av børs. Det har også vært mistanke om at elbilprodusenten hadde villedet investorer i forbindelse med problemene med produksjonen av modellen Model 3.

Millionbot

Musk skal nå ha blitt enig med SEC om å betale en bot på 20 millioner dollar, over 160 millioner norske kroner, og å trekke seg som styreleder for selskapet i løpet av en tidsperiode på 45 dager.

Tesla skal i tillegg betale tilsvarende sum, 20 millioner dollar, i en separat bot.

Musk kan heller ikke gå tilbake som styreleder de neste tre årene. Selskapet må også oppnevne to uavhengige styremedlemmer.

Ifølge CNN må forliket nå godkjennes av en domstol.

Aksjen stupte

Tesla-aksjen falt over 10 prosent i etterhandelen da meldingen om at amerikanske myndigheter åpnet bedragerisak mot Telsa-gründeren denne uken.

50 milliarder kroner var blåst vekk etter noen timers handel på Wall Street.

Det kom som nevnt etter at Musk hadde varslet at han vurderte å få kjøpt Tesla ut av børsen for 420 dollar per aksje tidligere i sommer, noe som ville verdsatt hele selskapet til langt mer enn i markedet på det tidspunktet.

I dagene etterpå sa Musk at han hadde vært i samtaler med et saudiarabisk fond flere ganger de siste årene - der temaet har vært å ta Tesla av børs.

I etterkant svingte aksjekursen voldsomt.

Musk snudde

Senere snudde Musk, og sa han likevel ikke ville ta selskapet av børs.

«Ifølge Musk kalkulerte han seg frem til en pris på 420 dollar per aksje basert på 20 prosent over den dagens sluttkurs. Han mente at 20 prosent var en «standard» for å ta selskaper av børs», het det i rettsdokumentene fra SEC ifølge CNBC.

Videre skrev SEC at Musk skal ha sagt at han «fant ut at regnestykket førte til en pris på 419 dollar per aksje, så han rundet det opp til 420. Årsaken til dette skal være fordi han nylig hadde lært tallets betydning i marihuana-kulturen.»

SEC ønsket i utgangspunktet å forby Musk å være sjef i et amerikansk børsnotert selskap. Nå ser det ut som han slipper unna med millionboten og styrelederforbudet. Han fortsetter dermed som administrerende direktør for selskapet.

Tesla-aksjene opplevde også turbulens nylig da den eksentriske toppsjefen tilsynelatende røyket marihuana under en direktesending med komiker Joe Rogan. Se klippet her:

Mer om

 1. Elon Musk
 2. Tesla
 3. Model 3

Flere artikler

 1. Elon Musk saksøkt av grottedykker han kalte «pedo»

 2. Klart for historisk oppskyting: Første romfart fra USA med astronauter på snart ti år

 3. Pluss content

  Kjøpe, selge eller sitte på gjerdet? Dette gjør proffene når det stormer i markedet

 4. Morgan Kane-selskapet i pengenød

 5. Tesla-eiere kan stå uten vinterhjul

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder