DREPT? Journalisten Jamal Khashoggi forsvant etter å ha entret Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia. Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN

Washington Post: Tyrkia mener saudiarabisk regimekritiker er drept

Tyrkia har konkludert med at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Istanbul av et «draps-lag» fra hjemlandet, skriver Washington Post.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over ett år gammel

Tyrkiske myndigheter har etterforsket forsvinningen til den regimekritiske journalisten, som blant annet skrev for Washington Post. Han ble sist sett på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

les også

Saudi-Arabia og Tyrkia krangler om forsvinningsmysterium

Nå sier to anonyme kilder tilknyttet den tyrkiske etterforskningen at tyrkerne har konkludert med at Khashoggi ble drept på konsulatet, skriver avisen.

The Guardian skriver at liket så skal ha blitt fjernet fra konsulatet, mulig i en svart bil.

Flere medier, blant annet New York Times, siterer kilder som hevder at liket kan ha blitt kuttet opp før det ble tatt ut av konsulatet i bokser.

Ingen ting er offisielt bekreftet i Tyrkia ennå.

Tyrkia har konkludert med at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på hjemlandets konsulat i Istanbul, skriver Washington Post. foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix

– Planlagt

– Saudi-Arabia sendte et team på 15 medlemmer spesifikt for å begå drapet. Drapet var planlagt, sier en av kildene.

Khashoggi har markert seg som kritisk til hjemlandets mektige kronprins Salman og hans krigføring i Jemen. Siden i fjor har Khashoggi bodd i eksil i USA av frykt for pågripelse i Saudi-Arabia.

Regimekritikeren dro til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul tirsdag for å hente noen dokumenter i forbindelse med en ekteskapslisens. Siden har ingen sett ham. En journalistvenn av 59-åringen, som ventet på ham utenfor konsulatet, sier han aldri kom ut igjen.

Benekter involvering

Khashoggi-saken kan få store konsekvenser for relasjonene mellom Tyrkia og Saudi-Arabia, som kniver om innflytelse i Midtøsten.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan skal søndag komme med en uttalelse om saken. Saudi-Arabia nekter for at de har kjennskap til Khashoggis forsvinning.

Saudi-kronprins: Hevder han forlot konsulatet

I et intervju med Bloomberg gjennomført denne uken, blir Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman spurt om saken.

– Vi er ivrige etter å finne ut hva som har skjedd med ham. Slik jeg forstår det kom han ut av konsulatet etter noen minutter eller en time.

– Så han er ikke inne i konsulatet?

– Nei, han er ikke der inne.

Bekjent til VG: - Prøver å tie alle

Natt til søndag snakket VG med den kjente saudiske menneskerettighetsaktivisten og regimekritikeren Yahya Assiri. Han er nær bekjent av Khashoggi.

– Mohammed bin Salman forsøker å tie alle. Han undertrykker i landet sitt og lager kriser utenlands. Det som har skjedd med Khashoggi viser at det saudiske regimet nå bare blir verre, sier han til VG.

NTB/VG

Flere artikler

  1. Dette skal være siste observasjon av den saudiarabiske journalisten

  2. CNN-kilder: Saudi-Arabia planlegger å innrømme journalistdrap

  3. Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

  4. 11 mistenkte i Khashoggi-saken kobles til saudisk etterretning

  5. Avis: Tyrkia hevder å ha bevis på drap på regimekritisk journalist

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder