Frode Bergs advokat om telefon-nekt: En stor skam

MURMANSK/OSLO (VG) I fem måneder har spionsiktede Frode Berg sittet isolert på cella i Lefortovo-fengselet, uten mulighet til direkte kontakt med familien hjemme i Kirkenes.

Artikkelen er over ett år gammel

– Han har ingen rett til å ta telefoner nå. Det er en stor skam, sier nordmannens russiske advokat Ilja Novikov til VG.

les også

Forsvarer om Frode Bergs siste Russland-oppdrag

Frode Berg har sittet fengslet i Moskva etter at han ble pågrepet, og siktet for spionasje, i desember i fjor. I hele denne perioden har han sittet på en trang tomannscelle i det fryktede Lefortovo-fengselet i den russiske hovedstaden. Med unntak av sporadiske besøk fra advokaten og den norske ambassaden, er dagen preget av fullstendig isolasjon.

les også

Russisk etterretning: Dette er Frode Bergs spionturer

Restriksjonene rundt den spionsiktede nordmannen skal etter det VG forstår ha blitt strengere etter at FSB byttet etterforskningsleder i vår. Ifølge Novikov ønsker ikke FSB lenger at Berg skal ha telefonkontakt med familien i frykt for at de skal diskutere spionsaken.

– Tungt for familien

De russiske advokaten mener imidlertid at FSB bruker telefonkontakten med familien som pressmiddel. Berg har innrømmet å ha fungert som kurer for den norske etterretningstjenesten, men har likevel erklært seg uskyldig i de alvorlige spionanklagene mot han. Dette skal, ifølge Novikov, ha irritert de russiske etterforskerne.

Foto: Jørgen Braastad

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes bekrefter at mangelen på kontakt sliter på både Berg og familien.

les også

Forsvarer: Berg følte seg presset til å delta i etterretningsoperasjon

– De strenge restriksjonene Frode er underlagt er veldig tungt for familien. Det er vanskelig å forsone seg med og vanskelig å se hensikten med. Vi håper derfor at det blir større mulighet for kontakt når etterforskningen etter planen skal være offisielt avsluttet i løpet av september, sier Risnes til VG.

God form

Advokatene håper nå at Berg-saken kan komme opp for retten i løpet av høsten, kanskje allerede i oktober. Samtidig bekrefter de at nordmannen skal være i god form, og ved godt mot, etter ni måneder i russisk fengsel. Under det siste fengslingsmøtet i midten av juli uttrykte Berg selv optimisme.

– Nå begynner jeg å se en ende på dette, sa Berg til VG gjennom gitteret i rettssalen.

Novikov mener imidlertid at Berg må belage seg på å tilbringe minst ett år til i russisk fengsel, og viser til at det neppe vil komme noen politisk løsning på saken før det foreligger en rettskraftig dom.

Statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet er for tiden på reise i Russland, men ifølge kommunikasjonsjef Frode Andersen i UD er ikke den betente spionsaken tema i hans samtaler med russiske myndigheter.

– Utenrikstjenestens og UD fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter. Det er ikke naturlig at saken blir et tema under statssekretær Halvorsens politiske konsultasjoner med russiske myndigheter i Moskva denne uken, sier Andersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder