illustrasjon fra USA som viser en dose heroin (t.v.) sammenlignet med en dose fentanyl med samme styrke. Foto: New Hampshire State Police / Oslo universitetssykehus / NTB scanpix

Fentanyl tar flest liv i USA

Det syntetiske stoffet fentanyl har nå passert heroin som det dødeligste stoffet i USA. Over 18.000 liv gikk tapt i 2016, opplyser helsemyndighetene.

frode.kvam@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

2016 er det siste året der det er utarbeidet fullstendig statistikk så langt.

– 29 prosent av alle overdosedødsfall dette året omfattet fentanyl, heter det i en rapport fra National Center for Health Statistics, som er del av det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC).

les også

Smuglet narkotika med småfly: – Mer alvorlig sak enn først antatt

Fentanyl er et kraftig, syntetisk opioid. Det reseptbelagte legemiddelet tok livet av artistene Prince og Tom Petty i henholdsvis 2016 og 2017.

Fentanyls innvirkning på hjernen ligner på hvordan morfin eller heroin påvirker hjernen, men er mellom 50 og 100 ganger kraftigere. Dermed er det lett å ta overdose.

les også

Smuglet tonnevis av kokain: Nå vitner han mot partneren

Fra 1999 til 2016 har antall overdosedødsfall i USA blitt tredoblet. Fentanyl-relaterte overdosedødsfall er blitt doblet hvert år fra 2013 til 2016. Overdosedødsfall relatert til heroin og metamfetamin har tredoblet seg fra 2011 til 2016.

Fra 2012 til 2015 var heroin stoffet som førte til flest overdosedødsfall. Kokain har pleid å bli rangert som det andre eller tredje dødeligste stoffet, fulgt av metamfetamin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder