Trump til Bolsonaro: - USA er med deg

Ytre høyre-populisten Jair Bolsonaro er nå sverget inn som Brasils president. Minutter inn i presidentgjerningen begynte Twitter-flørten med Trump.

  • andreas.lof@ntb.no

– Jeg skal jobbe utrettelig slik at Brasil skal oppfylle sin skjebne, sa Jair Bolsanaro etter at han hadde avlagt presidenteden foran den brasilianske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Han lovte i tillegg å frigjøre Brasil fra korrupsjon og kriminalitet, og dessuten styrke landets demokrati.

Den omstridte 63-åringene er populær i et splittet Brasil, blant annet grunnet sine løfter om å få bukt med korrupsjonen og volden som har herjet landet. Bolsonaros forgjenger Michel Temer ble nylig tiltalt nettopp for korrupsjon, og en rekke andre brasilianske politikere har vært dratt med i skandalen rundt det statlige oljeselskapet Petrobras, skriver NTB.

Det er imidlertid ikke disse løftene som har gjort ham kontroversiell. I den korte talen ville han lovte han også å bekjempe «kjønnsideologi» i skolen, og forberede landets barn på arbeidslivet og ikke på militant politikk, og respektere landets «judeo-kristne verdier», ifølge AP.

les også

Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt

Pluss content

God tone med Trump

Kort tid etter innsettelsen tok USAs president til Twitter for å gratulere sin ferske brasilianske statsleder-kollega.

– Gratulerer til president Jair Bolsonaro som nettopp holdt en storslått innsettelsestale. USA er med deg! skriver han.

Brasils ferske president svarte umiddelbart.

– Kjære president Trump, jeg setter virkelig pris på dine oppmuntrende ord. Sammen, under Guds beskyttelse, skal vi bringe velstand og framgang til våre folk, skrev Bolsanaro på Twitter.

Omstridt

Bolsonaro, som under valgkampen fikk tilnavnet «Den tropiske Trump», vant med drøye 55 prosent av stemmene under fjorårets presidentvalg, mens den venstreorienterte motstanderen Fernando Haddad hadde 44,4 prosent.

Bolsonaro er tidligere kaptein i hæren og vant mange tilhengere ved å spille på politikerforakt og folks dype mistro til landets elite. At han nesten ble knivdrept like før valget, så bare ut til å styrke Bolsonaros posisjon.

les også

Slik blir Brasil under «tropenes Trump»

Den 63 år gamle høyrepopulisten er samtidig beryktet for sine nedsettende kommentarer om kvinner og homoseksuelle, og for rasistiske kommentarer om svarte.

Militærveteranen hevet også manges øyebryn da han hyllet militærdiktaturet i Brasil, som måtte vike plass for et sivilt styre for over 30 år siden. Kritikere har beskrevet ham som en trussel mot Brasils demokrati.

les også

Spyttet Brasils president i ansiktet: Lever med politibeskyttelse

Vil væpne brasilianere

I forkant av innsettelsen har Bolsonaro kommet med en rekke politiske løfter. Blant annet har han uttalt at han vil utstede en presidentordre som sikrer alle brasilianere uten kriminelt rulleblad retten til å eie våpen. I dag er det tunge restriksjoner på det å eie våpen i Brasil, selv om narkosmuglere og andre kriminelle gjenger i landet er tungt væpnet med automatiske våpen.

I kampen mot kriminalitet har Bolsonaro også flere ganger argumentert for at politifolk som skyter og dreper kriminelle, bør hylles og ikke straffeforfølges.

Nøyaktig hvordan han har tenkt å gjøre dette, har han ikke sagt noe om. Både menneskerettsgrupper og beboere i fattige brasilianske nabolag har imidlertid uttrykt sterk bekymring. Både forbrytere, politifolk og uskyldige forbipasserende mister ofte livet når politiet havner i skuddvekslinger med kriminelle.

les også

Bolsonaros nabo og venn til VG: «Han er ingen engel, men han kan redde Brasil»

Trump-tilhenger

Bolsonaro har også uttalt at han er en stor tilhenger av sin amerikanske kollega Donald Trump, og har varslet at Brasil i større grad enn tidligere vil følge USA i internasjonale spørsmål.

Blant annet har Bolsonaro lovet at Brasils ambassade til Israel flyttes til Jerusalem, en tøffere tone overfor Kina, samt at Brasil vil trekke seg fra regionale handelsavtaler som ikke gagner dem.

63-åringen tok i valgkampen til orde for at Brasil skulle følge USA ut av Parisavtalen, men snudde etter at han ble valgt. Han har imidlertid lovet å lette på en rekke klimareguleringer, og ifølge forskere vil Brasil ikke oppfylle sine klimaforpliktelser dersom Bolsonaro får igjennom alt han har lovet.

I likhet med Trump har Bolsonaro også et anstrengt forhold til mediene, vil blant annet kutte i pengestøtten til enkelte medieorganisasjoner.

Journalister som skulle dekke tirsdagens innsettelsesseremoni måtte møte opp minst sju timer i forveien, og flere av dem klagde underveis på at vakter kom og tok fra dem mat av «sikkerhetsgrunner».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder