FØLGES AV LIVVAKTER: To av livvaktene er med Jean Wyllys når han tar heisen i kontorbygningen i Rio de Janeiro. Foto: Thomas Nilsson / VG

Spyttet Brasils president i ansiktet: Lever med politibeskyttelse

RIO DE JANEIRO, BRASIL (VG) Her er den brasilianske opposisjonspolitikeren Jean Wyllys (44) på vei ned heisen og inn i sin skuddsikre bilkortesje – tett fulgt av to av sine livvakter.

 • Robert Simsø
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Dette er hverdagen til mannen som ble berømt da han spyttet Brasils neste president Jair Bolsonaro i ansiktet i nasjonalforsamlingen i 2016.

Wyllys har sagt ja til å ta imot VG på sitt kontor i Rio de Janeiro. Han har akkurat fløyet inn fra hovedstaden Brasília.

Wyllys virker ikke helt komfortabel når han må bevege seg de 15 meterne fra inngangsdøren til bilen, selv om han har følge av livvaktene.

les også

Bolsonaros nabo og venn til VG: «Han er ingen engel, men han kan redde Brasil»

– Jeg har levd med politibeskyttelse i åtte måneder, helt siden Marielle Franco ble drept, sier Wyllys.

Marielle Franco var menneskerettighetsaktivist og Wyllys partikollega i PSOL (Partido Socialismo e Liberdade). 38-åringen og hennes sjåfør Anderson Pedro Gomes ble skutt og drept i en bil av to ukjente drapsmenn 14. mars.

les også

– Nordmenn må lære av brasilianere

Det brutale drapet rystet Brasil. Franco kjempet for minoriteter, svake grupper og homofiles rettigheter, akkurat som Wyllys, og dagen før hadde hun sendt hun en tweet hvor hun gikk hardt ut mot politivold.

MINNESTUND: Det brutale drapet på Marielle Franco og hennes sjåfør vekket sterke reaksjoner i Brasil. Her på åstedet. Foto: Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN

Hennes drapsmenn er ikke funnet. Som om ikke det er nok: Politiet avverget nylig et planlagt drapsforsøk på partileder Marcelo Freixo, skriver avisen O Globo.

Nå lever Wyllys under beskyttelse fra policia legislativa, en egen sikkerhetsstyrke for folkevalgte politikere, både i Brasília og her i Rio.

– Livet mitt har totalt forandret seg. Jeg lever et halvt liv, sier Wyllys, som møter oss i tettsittende blazer, rødt slips – og briller fra brasilianske Chilli Beans. Han har alltid slått an hos de unge. Han vant brasilianske Big Brother i 2005.

KLAR TALE: Jean Wyllis har kritisert Brasils nye president i flere år. Han gir seg ikke – selv om han trues på livet. Foto: Thomas Nilsson / VG

VG er i korrupsjons- og voldsherjede Brasil før den omstridte høyrepopulisten Jair Bolsonaro innsettes som president 1. januar.

Og du finner ikke en større offentlig kritiker av Bolsonaro enn Wyllys.

les også

Norsk ektepar i personlig valgdrama i Brasil: – Det tok helt av

Pluss content

Da Kongressen i 2016 besluttet å starte en riksrettsprosess av daværende president Dilma Rousseff, gikk Wyllys bort til Bolsonaro, og spyttet ham i ansiktet, før han snudde seg og løp av gårde.

– Ville du gjort det igjen?

– Ja, selvfølgelig. Jeg spyttet han i ansiktet etter å ha vært utsatt for moralske angrep, beskyldninger og fornærmelser gjennom flere år, svarer Wyllys.

– Presidenten og landets fremtid sto på spill. Det var en prosess som alle visste var uærlig og uredelig. Det politiske klimaet var hatsk og ekstremt spent, og Bolsonaro fremførte altså en hyllest til Carlos Alberto Brilhante Ustra, mannen som fikk Dilma torturert under da Brasil var et militærdiktatur. Og i tillegg, på vei ned fra talerstolen, fornærmet han meg igjen. Han kalte meg for queima rosca (en veldig nedsettende term brukt om homofile), forklarer Wyllus, og utdyper:

– Jeg tror at spyttingen bare vil gi mer og mer mening ettersom tiden går.

Jean Wyllys sier at han har fått trusler mot seg helt fra han ble valgt til Kongressen i 2011.

Han føler seg utsatt for falske nyheter – fake news – et begrep han bruker flere ganger i intervjuet.

Wyllys kaller seg selv en «ærlig fyr, som gjør et anstendig, viktig arbeid». Han ble kåret til «Årets Folkevalgt» i 2015.

les også

Slik blir Brasil under «tropenes Trump»

– Men det er jeg som må ha beskyttelse. De virkelige skurkene i dette landet kan gå fritt omkring. Og disse truslene skyldes at jeg er homofil. Jeg er den første åpne homofile politikeren som er valgt inn i Kongressen i Brasil, og som jobber for minoriteter, for menneskerettigheter, i et land med veldig rasistiske, veldig homofobe og veldig kvinnediskriminerende holdninger.

FØLER SEG IKKE TRYGG: Jean Wyllys inne i den skuddsikre bilen sammen med en av sine tre faste livvakter. Foto: Thomas Nilsson / VG

Wyllys sier at «det er ingen tvil om» at trusselbildet blir enda verre når Bolsonaro blir innsatt.

Han svarer faktisk «ja» på VGs spørsmål om han tror at Bolsonaro ønsker ham død.

– En av dem som har trakassert meg på verst tenkelige måte, på en nærmest voldelig måte, er Bolsonaro. Han har vært i Kongressen i nesten 30 år. Han er en demokratisk valgt som konspirerer mot demokratiet, sier Wyllys, som gikk fra 145 000 stemmer i 2014 til 24 000 i år.

– Hva bør verden vite om Bolsonaro når han blir president 1. januar?

Wyllys sukker tungt og lenge, før han svarer kort og enkelt:

– Han er farlig for demokratiet.

les også

Brasils «Trump» mot valgseier

Etter en stund, legger han ut om Bolsonaros angrep på homofile, svarte og kvinner.

– Alle uttalelsene han har kommet med mot minoritetsgrupper, sammen med inkompetansen hans, gjør Bolsonaro til en trussel mot demokratiet. Han er en del av den nye gruppen av politiske ledere som er både konservative og dobbeltmoralske. De manipulerer folks frykt og sinne, sier 44-åringen, og legger til følgende:

– Han har ikke noe annet prosjekt enn makt. Det store forbildet hans er Donald Trump.

BRASILS NESTE PRESIDENT: Jair Bolsonaro har en bakgrunn fra det brasilianske militæret og mange mener han vil være en motstander av menneskerettigheter og ytringsfrihet. Foto: Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN

Han kaller den neste presidenten «en uopplyst idiot». Og han bruker knallharde ord om det kommende kabinettet som han mener er satt sammen av «uansvarlige, ignorante og kunnskapsløse» personer.

– Hvordan kunne da Bolsonaro bli valgt?

– Det er mange faktorer som spiller inn og som har skapt et klima han kunne dra nytte av, som den nye teknologien og sosiale medier. 78 prosent av brasilianerne leser ikke bøker. Mange står uten utdanningstilbud og har manglende trening i kritisk tenkning som gjør det vanskelig å stå imot propaganda og løgner av den typen Bolsonaro og hans folk benytter seg av.

ENDELIG EN VENN: Denne kvinnen kom bort og ga Jean Wyllys en stor klem. Det satte den drapstruede politikeren stor pris på. Foto: Thomas Nilsson / VG

Han hevder også at Bolsonaro fikk hjelp av dommeren Sergio Moro til å fengsle den tidligere presidenten Luiz Inácio Lula da Silva han lå foran Bolsonaro på meningsmålingene. Nå har «Lula» fått 12 år i fengsel for korrupsjon og hvitvasking.

– Lula ledet på alle meningsmålinger. Han ble dømt for kriminelle forhold uten reelle beviser. Og i januar blir Sergio Moro justisminister i Bolsonaros regjering. Det er klart at det foreligger en slags konspirasjon her, hevder Jean Wyllys.

Mer om

 1. Dilma Rousseff
 2. Luiz Inácio Lula da Silva
 3. Jair Bolsonaro
 4. Big Brother
 5. Brasil
 6. Donald Trump
 7. Rio de Janeiro

Flere artikler

 1. Likvideringen som rystet Brasil: – Hvem ga ordren om å drepe Marielle?

 2. Bolsonaros nabo og venn til VG: «Han er ingen engel, men han kan redde Brasil»

 3. Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi

 4. «The Bolsonaros»

 5. Fordømmer Bolsonaro etter kommentar om Macrons kone

Fra andre aviser

 1. Bolsonaro tatt i ed som Brasils president

  Bergens Tidende
 2. Bolsonaro i ny storm

  Bergens Tidende
 3. Homofil folkevalgt forlater Brasil etter dødstrusler

  Aftenposten
 4. Her demonstrerer Brasils president mot koronatiltak

  Aftenposten
 5. Bolsonaro nominerer sønnen til ambassadør i USA

  Aftenposten
 6. «Tropenes Trump» har uspiselige holdninger. Men i Davos sa han akkurat det folk ville høre.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no