Erna Solberg om Marokko-drapene: – Brutalt og meningsløst

Statsminister Erna Solberg sier at hun har tillit til at marokkanske myndigheter gjør sitt ytterste for pågripe de som er ansvarlige for drapet på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24).

Artikkelen er over ett år gammel

De to jentene ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag kveld. Marokkanske myndigheter og dansk etterretning kobler drapene til terror, og de fire som er koblet til drapet skal alle ha sverget troskap til terrororganisasjonen IS.

les også

Maren (28) og Louisa (24) ble drept i Marokko

– Dette er et brutalt og meningsløst angrep på uskyldige som vi møter med avsky og fordømmelse. Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen mistet livet så altfor tidlig på en brutal måte. Våre tanker og vår medfølelse går til deres familier og venner i sorg, sier statsminister Erna Solberg.

På en pressekonferanse torsdag formiddag sier Solberg at hun har tiltro til at marokkanske myndigheter gjør sitt ytterste for å pågripe de mistenkte.

– Fra norsk side bistår vi med personell fra Kripos, og vi samarbeider også med danske myndigheter. Vi håper alle at dette samarbeidet fører frem, og at de ansvarlige blir stilt ansvar for sine brutale handlinger, sier statsministeren.

Vil ikke kalle det terror

Solberg sier at det er for tidlig å fastslå at dette er terror.

– Det er for tidlig å si noe om dette er terror ennå fordi politiet må gjøre ferdig sin etterforskning, sier Solberg til VG.

– Myndighetene i Marokko mener dette kan knyttes til terror, det samme mener danske myndigheter. Hvorfor gjør ikke norske myndigheter dette?

– Jeg er opptatt av at dette er et politiarbeid, og dette er et av sporene som politiet følger. Og så har vi ingen bekreftelse, og da bør heller ikke norske myndigheter bekrefte dette, svarer hun.

FORDØMMER: Statsminister Erna Solberg fordømmer drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vestager Jespersen (24) i Marokko. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

les også

Den norske ambassadøren i Marokko: – Dramatisk sak

Bistår i etterforskningen

Solberg understreker at de skyldige må bli stilt til ansvar. Utenriksdepartementet og norsk politi er i nær kontakt med relevante myndigheter i Marokko og i Danmark.

– Vi har tillit til at marokkanske myndigheter gjør sitt ytterste for å pågripe de ansvarlige for drapet for å stille dem til ansvar. Fra norsk side kommer vi til å bistå marokkanske myndigheter, sier statsminister Erna Solberg.

les også

Undersøker video etter Marokko-drapene

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, forteller at de undersøker en video som viser grov vold mot minst en kvinne. Løkke Rasmussen understreker at denne videoen ikke verifisert som ekte.

– At saken nå etterforskes som en mulig terrorhandling understreker betydningen av å bekjempe voldelig ekstremisme. Regjeringen prioriterer dette høyt både i Norge og i vårt internasjonale arbeid, sier den norske statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder