STÅR PÅ SITT: Tidligere utenriksminister Boris Johnson nekter å si unnskyld etter å ha sammenlignet damer i burka med postbokser. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Boris Johnson i burka-bråk

Statsminister Theresa May ber Boris Johnson si unnskyld etter å ha sammenlignet muslimske damer i burka med postkasser.

  • Eirik Røsvik

Tidligere utenriksminister Boris Johnson er av flere på den britiske høyresida fremdeles regnet som en potensiell ny statsminister, om Theresa May går av. Men den fargerike politikeren er i hardt være denne uken.

Bakgrunnen er at han på mandag skrev i Daily Telegraph at muslimske kvinner i burka ser ut som «postkasser».

les også

Mays brexit-kompromiss kan gi «no deal»

Statsminister Theresa May, generalsekretær Brandon Lewis og lederen av det konservative partiet i Skottland, Ruth Davidson, har alle bedt Johnson om å si unnskyld.

Det nekter Johnson foreløpig å gjøre. Ifølge en kilde nær Boris står han på sitt:

– Det er tullete at disse synspunktene blir angrepet. Vi må si fra. Hvis vi ikke forsvarer liberale verdier gir vi opp grunn til reaksjonære og ekstremister, sier kilden i Johnsons krets til Financial Times.

BRÅK: Theresa May må hanskes med bråkebøtter internt i partiet, knallharde EU-forhandlere og ny giv fra venstre, i form av Labours radikale leder Jeremy Corbyn. Foto: RUSSELL CHEYNE / X02429

Boris og burkaen

Theresa May fører an i angrepet. Johnson trakk seg fra hennes regjering i sommer, i protest mot Mays «myke» brexit-forslag.

– Vi må alle være forsiktige med språket og uttrykkene vi bruker. Noe av det Boris har sagt for å beskrive folks utseende har vært krenkende. Jeg mener at kvinner skal bestemme hvordan de kler seg, sier May til avisen.

les også

Brexit: Det må en ny folkeavstemning til

Johnson har lenge vært kontroversiell innad i partiet, men etter den dramatiske avgangen som utenriksminister er flere høylytte i kritikken.

Blant de mest hardtslående kritikerne er tidligere partileder Baronesse Warsi, som sier at Johnsons uttalelser kan skape mer hat-kriminalitet.

Etter at han gikk av som utenriksminister har det også blitt spekulert i at Johnson posisjonerer seg for å bli partileder. Tidligere justisminister Dominic Grieve sier han vil forlate partiet om Johnson blir leder.

Støtte til Boris

I tillegg til et forsvar fra sine allierte i det konservative partiet, får Boris Johnson støtte blant annet fra kommentatoren Ross Clark i det innflytelsesrike konservative politikk- og kunstmagasinet The Spectator.

Han mener at hele konflikten trolig kan bli oppfattet som kunstig og virkelighetsfjern for britiske velgere.

INTERNASJONAL: Boris Johnson ga opp posisjonen som britisk utenriksminister i protest mot Theresa Mays brexit-kompromiss. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Clark mener at hovedessensen av Johnsons innlegg gikk tapt i retorikken. Ifølge kommentatoren argumenterte Boris for at burkaen, niqab og andre religiøse plagg ikke burde forbys, som i Frankrike, Danmark og Østerrike.

Kollegaen Stephen Daisley i magasinet mener derimot at burka-bråket viser noe som i hans hode kan være langt mer bekymringsfullt.

Daisley argumenterer for at Johnson kan velge å bruke Trump som inspirasjonskilde i sitt evigvarende forsøk på å bli britisk statsminister. Han spekulerer i at Johnson kan anvende anti-muslismsk populisme, nå som han ikke lenger er bundet av reglene han var tøylet med som utenriksminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder