I HARNISK: Tidligere CIA-direktør John Brennan sier han ikke kommer til å tie tross avgjørelsen fra Donald Trump. Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Brennan svarte Trump etter sjokkbeskjeden

USAs president mente den tidligere CIA-direktøren var en fare for rikets sikkerhet og tok fra ham sikkerhetsklareringen. John Brennan er ikke nådig i sitt tilsvar.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Donald Trumps pressetalskvinne, Sarah Sanders, leste onsdag opp en skriftlig uttalelse fra presidenten på et pressemøte i Det hvite hus:

«Jeg har et unikt ansvar for å beskytte nasjonens graderte opplysninger, blant annet ved å kontrollere hvem som har tilgang til dem. I dag har jeg, for å oppfylle dette ansvaret, besluttet å tilbakekalle sikkerhetsklareringen til John Brennan»

Litt senere onsdag kveld lokal tid la Brennan, som har vært en krass kritikere av Trump-administrasjonen ut følgende melding på Twitter:

«Handlingen er en del av et større tiltak fra Herr Trump for å stoppe ytringsfriheten og straffe kritikerne. Det burde for alvor bekymre alle amerikanere, inkludert ansatte i etterretningstjenesten, om risikoen for å uttale seg. Mine prinsipper er verdt mye mer en sikkerhetsklareringer. Jeg kommer ikke til å gi etter», heter det i meldingen.

Uberegnelig oppførsel

På pressemøtet trakk Sanders frem Brennans «uberegnelige oppførsel og atferd» som årsak til at han ikke kunne beholde sikkerhetsklareringen, og anklager ham for løgner og «ville utbrudd».

les også

Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt

Pluss content

Hun hevder også at han har utnyttet sin tilgang på klassifisert informasjon, for å «skape splid og kaos» om Trump-administrasjonen.

Beslutningen kommer etter at Trump tidligere i sommer truet med å fjerne sikkerhetsklareringen til flere kritikere av hans presidentskap.

les også

Valutakrisen i Tyrkia: Turister i kø for å kjøpe luksusvarer

Obama-administrasjonen

John Brennan, som tjente som CIA-direktør i Obama-administrasjonen, har vært svært kritisk mot president Donald Trump.

I juli uttalte han at Trumps oppførsel under pressekonferansen med Putin i Helsinki var «forrædersk».

I fjor uttalte han også at presidenten burde skamme seg etter at Trump uttalte at han stoler på Putins forsikringer om at Russland ikke forsøkte å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget.

Trump svarte da på kritikken med å kalle Brennan «en politisk streber».

GA SJOKKBESKJEDEN: Bildet viser pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders under dagens pressekonferanse i Det hvite hus. Foto: AP

Vurderer å fjerne flere sikkerhetsklareringer

Sikkerhetsklareringen avgjør hvilken hemmeligstemplet informasjon du får tilgang på. Desto høyere sikkerhetsklarering du har, desto mer sensitiv informasjon får du tilgang på.

Sanders sier også at andre tidligere etterretningsarbeideres sikkerhetsklareringer er under vurdering.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Blant annet vurderer Trump klareringene til tidligere FBI-direktør James Comey, tidligere nasjonal etterretningssjef James Clapper, tidligere CIA-direktør Michael Hayden, USAs tidligere visejustisminister Sally Yates og en rekke andre profilerte personer – som alle har kritisert Trumps politikk offentlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder