RIVALER: Her er John McCain og Barack Obama da de var motstandere i presidentvalget i 2008. Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Hyller McCain: – En kjempe i vår tid

Både motstandere og allierte hyller John McCain som døde natt til søndag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Også president Donald Trump, som den amerikanske senatoren var svært uenig med, viser sin respekt. I en Twitter-melding skriver presidenten at han sender sine dypeste kondolanser til partifellens familie.

les også

Bakgrunn: John McCain (81) er død

– Våre hjerter og bønner er med dere, tvitrer Trump.

Mens mange uttrykte sin sympati da familien før helgen opplyste at McCain hadde avsluttet kreftbehandlingen og at han trolig ville dø innen kort tid, forholdt Trump seg helt taus.

Vil ikke ha Trump i begravelsen

Det er kanskje ikke så rart. McCain var svært uenig med Trump, som han mente sto for helt andre verdier enn han selv. McCain var en prinsippfast politiker som også hans motstandere så på som en dypt anstendig mann.

KRIGSFANGE: McCain fikk behandling ved et sykehus i Hanoi, Vietnam, under hans fangenskap i 1967. Foto: AP

Ifølge The New York Times har McCain uttalt til venner at planen er at Trump ikke skal delta i begravelsen hans. I stedet er det lagt til rette for at visepresident Mike Pence skal komme.

Les også: John McCain – krigshelt, presidentkandidat og kreftpasient

les også

Trump langer ut mot McCains nei til helselovforslag

Presidenten, som selv kom seg unna militærtjenesten på grunn av en angivelig vond fot, angrep i valgkampen jagerflypiloten McCain for å ha blitt tatt til fange, og sa at det var bare derfor han var en krigshelt.

– Jeg liker folk som ikke blir tatt til fange, sa han i en kommentar som ble skarpt fordømt, inkludert av USAs veteraner.

– En soldat og senator

I morgentimene søndag strømmer det inn med hilsener til den tidligere presidentkandidaten, som har sittet i Senatet siden 1987, og sist ble gjenvalgt i november 2016.

– Vi har mistet en mann som urokkelig representerte vårt lands beste idealer, sier forsvarsminister James Mattis.

Republikanernes senatsleder Mitch McConnell ba om ett minutts stillhet i sitt partilag i Kentucky, der han kalte McCain «en fascinerende mann og en unik amerikaner».

DÅRLIG PROGNOSE: McCain ble operert for en hjernesvulst i juli fjor. Her på vei til Senatet i desember. Foto: Aaron Bernstein / X02988

Lederen i Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, sier at dette er en trist dag for USA, og at landet har «mistet en dekorert krigshelt og statsmann». Videre sier han at McCain var «en kjempe i vår tid».

NATO-sjef Jens Stoltenberg beskriver den amerikanske senatoren som en «soldat og senator, amerikansk og atlantisk».

– Han vil bli husket både i Europa og Nord-Amerika for sitt mot og karakter, og som en sterk tilhenger av NATO.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide skriver at vi har mistet en nær venn og en sterk forkjemper for det transatlantiske samarbeidet.

– Hans virke i ord og handlinger lyser langt utover USAs grenser og bør stå til inspirasjon for oss alle.

VENNER OG PARTIFELLER: McCain og daværende president George W. Bush i 2008. Foto: JIM WATSON / AFP

Mann med prinsipper

Tidligere president George W. Bush, som var McCains rival i det republikanske partiet og beseiret ham i nominasjonskampen i 2000, kaller McCain en mann med dype prinsipper.

– Noen liv er så levende at det er vanskelig å forestille seg at de er over. Noen stemmer er så levende at det er vanskelig å tenke på at de har stilnet. John McCain var en mann av dyp overbevisning, og at patriot av høyeste rang, sier Bush.

NÆRE: McCain og Sarah Palin under førstnevntes valgkamp i 2010. Foto: Reuters

Tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin var John McCains makker i presidentvalget i 2008, og minnes nå sin gode venn.

– Han var aldri redd for å stå for sin tro. John tok aldri den enkle veien i livet, og gjennom offer og lidelse inspirerte han andre til å tjene noe større enn seg selv, skriver hun på Twitter.

Tidligere president Barack Obama mener at alle amerikanere har stor gjeld til McCain for hans lojalitet mot landets grunnleggende verdier.

– John McCain og jeg var fra forskjellige generasjoner, helt forskjellig bakgrunn og konkurrerte i de høyeste sfærer av politikken. Men trass i alt vi var uenige om, delte vi troskap mot noe høyere – idealene som generasjoner av amerikanere og innvandrere har kjempet for, marsjert for og ofret seg for, sier den tidligere presidenten om mannen han beseiret ved valget i 2008.

– Få har vært så hardt prøvet som John en gang var, eller er blitt avkrevd større mot. Men vi kan alle strebe etter å ha mot til å sette det felles gode over vårt eget, sier han videre.

– Vil kaste en lang skygge

Demokratene Hillary og Bill Clinton, og tidligere visepresident Joe Biden hyller McCain for at han søkte tverrpolitisk samarbeid når det virkelig gjaldt. Sistnevnte satt sammen med McCain i Senatet i mange år, kaller ham en venn.

– John McCains liv er et bevis på at noen sannheter er evige. Karakter. Mot. Integritet. Ære. Et liv som inneholder disse sannhetene kaster en lang skygge. John McCain vil kaste en lang skygge. Hans innvirkning på USA er ikke avsluttet, sier Biden.

VENNER: Daværende visepresident John Biden sammen med McCain i Kiev i Ukraina i 2014. Foto: Sergei Chuzavkov / AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder