KAN BLI EN SJELDENHET: Lemurer fotografert i dyreparken i Kristiansand i 2008. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Verdens lemurer kan dø ut

Hele 95 prosent av verdens lemurer står på randen av utryddelse, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN).

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det betyr at lemurene er de mest truede primatene i verden. De finnes kun på Madagaskar, der ødeleggelse av regnskog, uregulert jordbruk, hogst og gruvedrift har hatt katastrofale konsekvenser for bestanden.

– Dette er utvilsomt den høyeste trusselprosenten blant alle store pattedyrsgrupper eller virveldyrsgrupper, sier Russ Mittermeier i IUCNs artsoverlevelses-kommisjon.

les også

Dyrebeskyttelsen reagerer: Katter alene på øy i 15 år

– Ulikt alt annet vi har sett

Av totalt 111 lemur-arter og underarter er hele 105 truet, opplyste IUCN da organisasjonen nylig offentliggjorde sin første oppdatering om lemurbestanden siden 2012.

Blant de mest urovekkende trendene er en økning i jakt på lemurer, også kommersiell jakt, ifølge Christoph Schwitzer, dyrevernsdirektør ved Bristol Zoological Society.

Han beskriver jakten som «ulikt alt annet vi tidligere har sett på Madagaskar».

les også

Frankrikes første babypanda feiret ettårsdag

Kritisk truet

Blant artene som beskrives som kritisk truet, er nordlig røyskattmaki. Antakelig er det bare 50 individer igjen av denne lemurarten, ifølge IUCN.

– Lemurer er for Madagaskar som pandaer er for Kina – de er gåsen som legger gullegget og tiltrekker seg turister og naturelskere, sier Jonah Ratsimbazafy i forskergruppa GERP.

IUCN opplyser at de nå iverksetter en «større handlingsplan» for å bevare de utrydningstruede lemurene.

Madagaskar er blant de biologisk mest mangfoldige stedene i verden.

les også

Ble slikket av hund – måtte amputere armer og bein

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder