Drapene i Nepal et sjokk

Utenriksminister Thorbjørn Jagland uttrykker sjokk og vantro over de antatte drapene på den nepalske kongeparet og en rekke medlemmer av kongefamilien.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

-Meddelelsen om drapet på Nepals konge og dronning samt flere medlemmer av den nepalske kongefamilien kom som et sjokk, sier utenriksminister Jagland.

-Norge ønsker å uttrykke sin fulle deltakelse med det nepalske folk i deres sorg, uttaler utenriksministeren i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Vannkraft

Norge har gjennom mange år hatt bånd til Nepal, først ved norsk misjon gjennom nesten 100 år. Dette førte senere til norsk deltakelse i vannkraftutbygging i landet.

-I de siste par-tre årene har Nepal også vært et prioritert samarbeidsland for norsk bistand, og vi er i ferd med å bygge opp et bredt samarbeid på områder som helse og energi, samtidig som vi har en dialog om menneskerettigheter og demokratispørsmål, sier Jagland. Utenriksministeren fremhever den avdøde kong Birendra som en viktig stabiliserende faktor i det nepalske samfunnet, og mener kongen spilte en viktig rolle i demokratiseringen av landet.

Ulykke?

-Vi håper at demokratiseringsprosessen vil fortsette, sier Thorbjørn Jagland. Hendelsesforløpet som endte med at store deler av den nepalske kongefamilien ble utradert er fremdeles uklart. Ifølge den nylig utnevnte regenten, prins Gyanendra, skyldes dødsfallene at et automatgevær eksploderte. Andre kilder melder imidlertid at det var kronprinsen som drepte familiemedlemmene før han forsøkte å ta sitt eget liv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder