PÅ FERIE? Den siste tiden har nye bilder av det som skal være prinsesse Latifa ha blitt publisert på sosiale medier. Her skal hun angivelig være fotografert i Madrid tidligere i sommer. Foto: Reuters / NTB via Instagram

Dubai-prinsessen var på yacht-flukt: Havnet på hemmelig liste

Telefonnummeret til Dubais prinsesse Latifa skal ha dukket opp i en mulig spionprogram-liste mens hun var på flukt fra den mektige faren i 2018.

Av 

Ådne Husby Sandnes

Publisert:

Det melder mediehusene bak såkalte Pegasus Project, som har dokumentert hvordan det israelskutviklede overvåkningsverktøyet Pegasus er brukt til å overvåke telefonene til aktivister, journalister, næringslivsledere og politikere.

Eksperter har sammenlignet verktøyet med å legge telefonen i noen andres hender, skriver NTB.

Onsdag publiserte både The Washington Post og The Guardian artikler om at prinsesse Latifa og flere av hennes venner angivelig havnet på en liste som skal ha pekt ut mulige «mål» for overvåkning med Pegasus-programvaren.

Ifølge avisene skal telefonnumrene ha havnet på listen i samme tidsperiode som prinsessen var på flukt i en yacht i Det indiske hav.

Det var tidlig om morgenen, 24. februar, at prinsessen startet flukten sammen med en finsk venninne. Hun byttet først klær på toalettet til en kafé, hvor hun også bevisst skal ha lagt igjen mobilen sin.

les også

Advokat om prinsesse Latifa: – Vi gleder oss over å se at Latifa nyter større frihet

De kjørte så til hovedstaden i Oman, Muscat. Derfra skal de ha tatt til gummibåt og vannscooter for å ta seg ut til yachten, som etter planen skulle ta dem til Sri Lanka, hvor prinsessen skulle flys til USA.

Men planen skal ha blitt endret underveis, og kursen ble rettet mot India og Goa, har personer som var delaktig i flukten fortalt avisene.

Samtidig jaktet Latifas far, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emiren av Dubai og statsminister i De forente arabiske emirater, datteren.

Ifølge avisene havnet navnet til prinsessen på den omstridte listen 25. februar, altså dagen etter flukten, og flere venner og bekjente i dagene som fulgte. Det er ikke bekreftet hvorvidt det var Dubai og prinsessens mektige far som fikk nummeret listet, men angivelig skal Dubai ha vært Pegasus-kunde.

Det er uklart hvilken rolle spionprogramvaren spilte i å finne prinsessen ute på havet, særlig ettersom mobilen hennes skal ha blitt igjen på kafeen. Yachten skal ha blitt bordet 4. mars, like utenfor Goa, med tillatelse fra Indias statsminister, på forespørsel fra Dubai, skriver The Guardian.

Det skal ha vært et titall indiske marinesoldater som bordet båten, og ifølge prinsessens finske venninne, skal Latifa ha uttalt:

«Skyt meg her, jeg vil ikke tilbake».

Dubai har hevdet at de fryktet prinsessen var utsatt for en kidnapping og at de utførte et redningsoppdrag. NSO Group, selskapet bak Pegasus, benekter at den lekkede listen med telefonnumre er «mål eller mulige mål for Pegasus» og sier at numrene ikke er relatert til selskapet på noe vis. De mener at å hevde noe annet er uriktig.

Etter fluktforsøket har rykteflommen vært stor rundt prinsessen.

I februar i år fortalte prinsessen i en mobilvideo som skal ha blitt smuglet ut, og som ble sendt på BBC, at hun ble holdt som gissel av sin far og at hun fryktet for livet sitt, skriver NTB.

Men så tok saken en ny vending:

I mai ble det lagt ut to bilder av prinsessen på Instagram – hvor hun var på et kjøpesenter sammen med venninner. Et nytt bilde fra juni viser at hun angivelig skal var på ferie i Spania.

les også

BBC: Nye bilder av savnet Dubai-prinsesse på Instagram

Så ble denne uttalelsen sluppet fra hennes advokater:

«Jeg håper at jeg kan leve i fred, uten å bli holdt under oppsyn av mediene».

Det er dermed uklart hvordan prinsessen nå ser på situasjonen, og om hun eventuelt har fått et bedre forhold til sin mektige emir-far og Dubai.

Publisert:

Mer om

Dubai

Kongelige

Overvåking

Flere artikler

 1. Advokat om prinsesse Latifa: – Vi gleder oss over å se at Latifa nyter større frihet

 2. Frankrikes president og 13 andre statsledere mulig mål for spionverktøy

 3. Hun får 1,8 milliarder i skilsmisseoppgjør

 4. Verdens dypeste basseng åpnet i Dubai

 5. Pfizer i Israel: Slik ble Israel vaksine-vinneren

Fra andre aviser

 1. Sa opp drømmejobben for å starte for seg selv

  Aftenposten
 2. Brann i Dubais største havn etter en kraftig eksplosjon

  Aftenposten
 3. Flere melder om blåskjell som «forsvinner». Nå starter overvåking av arten i hele Norge.

  Aftenposten
 4. Hans dystre spådommer gikk i oppfyllelse. Hvem var egentlig George Orwell?

  Aftenposten
 5. Politiet sjekker mulig elsparkesykkel-spor etter millionhærverket

  Bergens Tidende
 6. Her kommer fremtiden til Bergen. – Det er nå det er spennende.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no