Skyting ved YouTubes hovedkvarter: Antatt skytter død

Politiet rykket tirsdag ut til en skyteepisode ved selskapet YouTubes hovedkvarter i California i USA. De bekrefter at fire personer er skadet og én skutt.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Martha C. S. Holmes
 • Henrik Giæver
 • Stian Eisenträger
 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over to år gammel

Det var 12.46 lokal tid tirsdag politiet fikk flere titalls nødsamtaler om en aktiv skytter ved YouTubes hovedkvarter i San Bruno i California, og de første betjentene ankom åstedet få minutter senere, klokken 12.48 lokal tid.

– De så et stort antall flyktende mennesker og fant det første offeret ved inngangsdørene. Etter å ha sjekket tilstanden tok ansatte over så politiet kunne fortsette søket etter trusselen, opplyser politisjef i San Bruno, Ed Barberini.

Etter en rask gjennomgang av lokalene fant de fire ofre, deriblant den antatte skytteren.

Barberini bekreftet under en pressekonferanse klokken 14.30 lokal tid at en avdød kvinne var funnet med det som så ut som selvpåførte skuddskader.

– Avdøde er den vi på dette tidspunktet antar er skytteren. Men etterforskningen er pågående, sa han.

Han forteller at politiet fant én person ved inngangen, personen med mulige selvpåførte skader noen minutter senere, og deretter ytterligere to personer i et naboselskap.

– Omfanget av skadene på disse personene er ukjent akkurat nå, de har alle blitt fraktet til sykehus for akuttmedisinsk behandling.

Videre sa han at bygningen er evakuert. Flere medier melder at det jobber om lag 1700 mennesker i bygningen. YouTube er ifølge Fox News den største private arbeidsgiveren i San Bruno og skal disponere et enormt område.

En talsperson for San Francisco General Hospital, Brent Andrew, har oppgitt til AP at de har mottatt tre pasienter. En 36 år gammel mann er i kritisk tilstand, en 32 år gammel kvinne i alvorlig tilstand og en 27 år gammel kvinne med lettere skader.

Ifølge CNN skal to politikilder ha oppgitt at de tror skytteren kjente minst ett av ofrene. Dette har Barberini ikke bekreftet.

På en pressekonferanse 16.30 lokal tid, presiserte politisjefen at det kun var tre av de fire ofrene som er fraktet til sykehus som hadde skuddskader. Én person hadde en ankelskade fra å ha flyktet.

– Det var tre ofre med skuddskader, ikke inkludert personen vi tror er skytteren, sa han da.

Han opplyste også at skytingen hadde foregått på en åpen gårdsplass inne i YouTube-komplekset.

Politiet har så langt hverken gått ut med identitet på gjerningspersonen eller informasjon om våpenet ut over at det var et håndvåpen. Politisjefen sier han ikke tror de vil ha noe ny informasjon før onsdag morgen.

Hørte skudd

– Aktiv skytter i YouTubes hovedkvarter. Hørte skudd og så folk løpe vekk mens jeg satt ved pulten. Nå barrikadert i et rom med kolleger, skrev en YouTube-ansatt, Vadim Lavrusik, på Twitter.

Senere bekreftet han at han var evakuert og i trygghet.

Politiet foretok ved ankomst en rask gjennomsøkning av bygningen for å få kontroll på skytteren, og oppga på pressekonferansen at de da var i gang med en grundigere gjennomgang.

Bilder fra stedet viser politibiler og ambulanse på plass. Politiet ba tidlig folk om å holde seg unna området.

– Så bloddråper på gulvet og i trappene

Flere YouTube-ansatte har lagt ut meldinger i sosiale medier om skyteepisoden de har vært vitne til. En av dem, Todd Sherman, beskriver et dramatisk hendelsesforløp i en serie meldinger på Twitter.

– Vi satt i et møterom og hørte folk løpe, fordi det ristet i gulvet. Først trodde vi det var et jordskjelv, skriver han

De ansatte forlot rommet, men visste fortsatt ikke hva som skjedde. De så mennesker løpe, og det virket alvorlig.

– Vi løp mot utgangen og så flere mennesker, og noen sa det var en person med våpen. Shit, skrev han.

På det tidspunktet skrev han at alle han så var en potensiell skytter. Sherman skrev at han så «bloddråper på gulvet og i trappene». Men han og de ansatte han var med kom seg ut hoveddøren, og han er nå i trygghet.

I looked down and saw blood drips on the floor and stairs. Peaked around for threats and then we headed downstairs and out the front.

En servitør ved en lokal restaurant, omtrent et kvartal unna YouTubes hovedkvarter, forteller The LA Times om kaotiske scener utenfor bygningen.

– Vi ser masse politi og brannvesen. Vi kan ikke se mennesker, det er bare masse biler langs gaten for øyeblikket, sier hun til avisen.

Hun forteller også at tre YouTube-ansatte kom inn bakdøren til restauranten, synlig opprørte.

– En av mennene hadde litt blod i bakhodet. En ansatt hadde et fragment av en kule i skoen, sier hun til avisen.

STORT POLITIOPPBUD: Politiet rykket ut i stor skala, etter at det ble meldt om en aktiv skytter i YouTubes hovedkvarter. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS

President Donald Trump skriver på Twitter at han har blitt underrettet om situasjonen.

Mer om

 1. Skyting
 2. USA
 3. Youtube

Flere artikler

 1. Kvinne skal ha uttrykt hat mot YouTube før skyting

 2. Fire personer drept under skyting på matfestival - Steven (6) blant ofrene

 3. Politiet i Aurora: Fem drept i skyting på fabrikk i USA

 4. Reuters: Handlet inn til skolestart da skytingen brøt ut

 5. Fem drept i avisredaksjon i USA: Mann pågrepet

Fra andre aviser

 1. Mistenkt kvinne død etter skyting ved Youtubes hovedkontor

  Aftenposten
 2. Kvinne skal ha uttrykt hat mot YouTube før skyting 

  Bergens Tidende
 3. Skyteepisode i USA. Fire politifolk og flere sivile er skutt. Minst én person er død.

  Aftenposten
 4. Aurora-skytter mistet jobben – drepte dem som ga ham sparken

  Aftenposten
 5. Fabrikkansatt drepte fem kollegaer etter å ha fått sparken

  Bergens Tidende
 6. Alle ofrene identifisert etter synagoge-angrepet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder