Verdens eldste (116) er død

(VG Nett) Kamato Hongo fikk oppleve 140 barn, barnebarn og barnebarns barn. I går døde hun, 116 år gammel.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Som et slags farvel, gjorde hun sin hånddans for sine nærmeste, mens hun lå i sengen. Hun visste at hennes tid var nær, sier barnebarnet Tsuyoshi Kurauchi (47) til AFP på telefon fra Tokyo.

116-åringen døde av hjerteproblemer og nyresvikt etter en lungebetennelse. Hun døde på sykehuset i hjembyen Kagoshima, 95 mil sørvest for Tokyo.

- Hun sovnet inn mens vi alle var samlet rundt henne, sier barnebarnet.

Født 1887

Hongo ble født 16. september 1887 ifølge det offisielle japanske fødselsregisteret. Men familiemedlemmer sa at hun var født 8. april samme år. I Japan er det ikke uvanlig at den offisielle registreringen skjer en stund etter fødselen.

Det var det samme året som dronning Victoria ble Keiserinne av India og Vincent Van Gogh malte sitt berømte selvportrett.

Hungo fikk fire sønner og tre døtre etter at hun giftet seg i 1914. Med barnebarn og barnebarns barn hadde hun totalt 140 nære slektninger.

Hun ble innlagt på sykehus med feber 8. oktober i år.

Bursdagsfeiring

Etter hennes død vil Mitoyo Kawate (114) nå være Japans eldste person, men det er usikkert hvem som er verdens eldste person.

Hungo satt i rullestol og hadde problemer med hørselen, men hun kunne bevege armene nok til å utføre den tradisjonelle hånddansen som er utbredt på Tokunoshima-øyen der hun ble født.

Da hun feiret sin siste fødselsdag i september, feiret hun dagen med sin vanlige hånddans.

- Hun er OK. Dette er bare nok en dag for henne. Vi bryr oss ikke om verdensrekorden. VI ønsker bare at hun skal være uten smerter, sa barnebarnet den gang.

Lever lenge

Guinness rekordbok ga Hongo tittelen verdens eldste person i mars 2002, etter at amerikanske Maude Farris-Luse døde 115 år og 56 dager gammel.

Japans befolkningen er kjent for sin lange levealder. Tross stress og livstilssykdommer i det moderne samfunnet de lever i, har japanske kvinner en gjennomsnittlig levealder på over 85 år. Mennene lever gjennomsnittlig over 78 år.

Forskere mener den sunne tradisjonelle japanske maten kan være forklaringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder