Berlusconis blemmer

«Du burde ha en affære med min kone»

(VG Nett) Gårsdagens nazi-uttalelse fra Italias statsminister Silvio Berlusconi kom ikke som noen overraskelse på dem som har fulgt mannens karriere. Les listen over Berlusconis blemmer.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Mediemagnaten og politikeren Berlusconi er gift med Veronica Lario, men paret har i lang tid praktisk talt ikke vist seg sammen offentlig. Det har fått avisene i Italia til å stille spørsmål ved om ekteskapet er i krise.

- Martin Schultz ville passe perfekt i rollen, sa Berlusconi. Uttalelsen kom etter at den tyske sosialdemokraten hadde uttalt seg kritisk til Berlusconis rolle i italiensk og europeisk politikk.

- Jeg trekker ikke tilbake mine uttalelser hvis ikke Schultz trekker tilbake sine personlige fornærmelser mot meg, slo Berlusconi fast.

Uttalelsen kom samtidig som Italia overtok presidentskapet i EU.

Sjokkuttalelsene fra Berlusconi har fått følger for forholdet mellom Italia og Tyskland, og i dag skal italieneren ha en telefonsamtale med den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder.

Kjekk danske

Dette er imidlertid ikke første gang Berlusconi tiltrekker seg oppmerksomhet for en overraskende uttalelse. Her er et knippe andre sjokkmeldinger fra den italienske populisten:

** Til den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen sa Berlusconi at han mente Rasmussen var så kjekk at han burde ha en affære med Berlusconis kone.

** Før valget i 2001 uttalte Berlusconi seg om sin blanke isse: - Jeg har lite hår fordi hjernen min er så stor at den dytter hårene ut.

** Under den samme valgkampen hevdet Berlusconi at kommunister spiser barn, men unnskyldte seg på følgende måte:
- Jeg er lei meg for å ha sagt at kommunister spiser barn. Men hvis dere vil, kan jeg organisere en konferanse der jeg vil bevise at kommunister virkelig har spist barn, og gjort enda verre ting.

** I desember 2001 drev Berlusconi lobbyvirksomhet for å få et EU-kontor for matvarekontroll lagt til Parma - i sterk konkurranse med Finland. - Parma er synonymt med godt kjøkken. Finnene vet ikke engang hva prosciutto er, meldte italieneren.

** I februar i fjor laget Berlusconi symboler med fingrene bak hodet til den spanske utenriksministeren Josep Pique da de to ble avbildet under et EU-møte.

** Berlusconi anbefalte i desember 2002 sparkede arbeidere ved Fiats fabrikker å ta seg svarte jobber. - De ivrigste kan sikkert finne seg en annen jobb, kanskje uoffisielt, mente Berlusconi.

** I september 2001, mens USA og andre vestlige land forsøkte å bygge bro til muslimske land etter terrorangrepene i Washington og New York, uttalte Berlusconi at den vestlige siviliasjonen er islam overlegen.

** I juni i år, da han sto anklaget for korrupsjon i Milano, kom han med følgende uttalelse: - Enhver borger er lik den annen etter loven, men denne borgeren er kanskje likere enn de andre, i og med at 50 prosent av italienerne har gitt ham ansvaret for å regjere landet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder