Seks personer siktet for bombeplaner mot eksiliranere

Et belgisk ektepar er pågrepet, siktet for å ha planlagt et bombeangrep mot en eksiliransk gruppe i Paris i helgen. Fire andre er pågrepet i Frankrike og Tyskland.

  • NTB
  • Julie Vissgren

Artikkelen er over ett år gammel

Ifølge belgisk påtalemyndighet planla ekteparet i 30-årene, som begge er belgiske statsborgere, å sprenge en bombe under et folkemøte arrangert av den iranske eksilgruppa Mujahedin-e-Khalq (MeK) i Paris-forstaden Villepinte lørdag.

Mandag ble ekteparet formelt siktet av belgisk påtalemyndighet. Bakgrunnen eller motivet til det belgiske ekteparet er ikke kjent.

I Tyskland er en iransk diplomat som jobber i Wien, avhørt av politiet og pågrepet, ifølge belgisk påtalemyndighet. I tillegg ble totalt tre personer pågrepet i Frankrike lørdag, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilde.

Blant dem er en 54 år gammel mann som ble pågrepet i nærheten av MeK-arrangementet.

– Etterforskningen har som mål å avklare forbindelsene mellom dem og de mistenkte som er pågrepet i Belgia, sier politikilden.

De tre var mandag fortsatt i politiets varetekt.

Fant sprengstoff

Belgisk politi gjennomsøkte ekteparets bil etter pågripelsen i et boligområde i Brussel lørdag. Politiet fant en halv kilo av sprengstoffet TATP og en utløser. Mengden eksplosiver er nok til å utløse en betydelig eksplosjon.

Bakgrunnen eller motivet til det belgiske ekteparet er ikke kjent, men NCRI, den iranske opposisjonsgruppen som omfatter MEK, anklager regimet i Iran for å stå bak.

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif avfeier påstandene.

Samarbeid

Påtalemyndigheten i Belgia skryter av samarbeidet med fransk sikkerhetstjeneste samt tyske rettsinstanser for å ha medvirket til «å forhindre et terrorangrep på fransk jord».

Etter pågripelsene gjennomførte politiet en razzia i fem hus, men de fant ingenting.

Rundt 25 000 mennesker hadde møtt opp til arrangementet. Blant talerne var president Donald Trumps personlige advokat, New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani. Han slutter varmt opp om MeK, som sto på USAs liste over terroristorganisasjoner fram til 2012.

les også

Gutten som utløste Syria-krigen vil kjempe til han dør

MeK ble dannet som en islamsk-marxistisk gruppe i Iran på 1960-tallet og har opp gjennom årene benyttet en rekke navn og forkortelser.

Gruppen ledes av Maryam Rajavi, etter at ektemannen Masud Rajavi forsvant sporløst i 2003. Han er etterlyst av Irak for forbrytelser mot menneskeheten.

På 1980-tallet kjempet gruppen på Iraks side i krigen mot Iran og på 1990-tallet hjalp de Saddam Hussein med å slå ned kurdiske og sjiamuslimske opprør i Irak.

Mer om

  1. Iran
  2. Paris

Flere artikler

  1. Politiet jakter Chérif Chekatt (29) etter Strasbourg-angrepet

  2. Franskmann dømt for terrorplaner under fotball-EM

  3. Rundt 400 pågrepet under «gule vester»-protester i Belgia

  4. Angrepet i Strasbourg: Politiet jakter fortsatt gjerningsmannen

  5. Aftonbladet: Fikk signaler fra siktedes mobiltelefon i helgen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder