NYTT HÅP:  Det var meldt tørt vær i dagene fremover. Det betydde perfekte redningsforhold. Nå melder VGs reporter på stedet at det regner. Lørdag venter man på to store dykkergrupper for å få trener Ekkapol Chantawong (til venstre i bildet) og fotballguttene ut.

NYTT HÅP: Det var meldt tørt vær i dagene fremover. Det betydde perfekte redningsforhold. Nå melder VGs reporter på stedet at det regner. Lørdag venter man på to store dykkergrupper for å få trener Ekkapol Chantawong (til venstre i bildet) og fotballguttene ut. Foto: AP/fra video

Foreldre til treneren: Du må ikke skylde på deg selv

MAE SAI (VG): Treneren har bedt foreldrene til de 12 guttene fanget i grotten i Thailand om unnskyldning. Nå har foreldrene skrevet brev tilbake til ham.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Lørdag morgen ble brevene fra fotballguttene og deres trener, fanget i Tham Luang-grotten i Thailand, offentliggjort av redningsledelsen i den thailandske marinen.

Den 25 år gamle treneren Ekkapol Chantawong har i sitt brev beklaget overfor foreldrene til guttene.

– Til alle foreldrene vil jeg fortelle at guttene fremdeles har det bra. Jeg lover å gjøre mitt beste for å ta vare på barna. Takk for den moralske støtten, og jeg beklager overfor foreldrene, skriver han.

Nå har foreldrene sendt brev tilbake til ham, skriver BBC og journalisten Richard Barrow på Twitter.

«Alle foreldrene ber deg ta vare på barna. Du trenger ikke å skylde på deg selv.
Vi vil at du skal ha det bra. Vi, foreldrene er ikke sinte på deg, og alle forstår og oppmuntrer deg.
Takk for at du tar vare på våre barn. Dere gikk inn sammen, og dere vil komme ut sammen. Før barna trygt ut. Vi venter alle utenfor grotten», står det i brevet publisert av Barrow på twitter.

VGs reporter: - Nå kommer det ned skikkelig

– Nå og de tre, fire neste dagene vil forholdene være perfekte for evakuering med hensyn til vann, vær og guttenes helsetilstand, sier Narongsak Osottanakorn, ifølge The Nation.

Meldinger om tørt vær, ga redningsmannskapene nytt håp om få guttene ut av grotten samme vei som de kom inn. Lørdag ettermiddag har det skyet til i området.

Nå melder VGs reporter på stedet at det regner.

– Nå kommer det ned skikkelig, skriver han.

Myndighetene venter nå på to store grupper med frivillige dykkere som skal ankomme senere lørdag og søndag.

Ifølge CNN er det ventet mye regn lørdag kveld og ut uken. NTB skriver at monsunregn ventes å ødelegge flere dagers intensivt arbeid med å tømme grotten for vann.

«Vi er ikke sinte»

Brevene fra foreldre til barna og treneren er lagt ut på de thailandske kommunikasjonsmyndighetenes Facebook-side lørdag.

« Mødre og fedre er ikke sint på deg. Takk for at du tar vare på barna våre», sier en av dem ifølge BBC.

En annen forelder skriver: «Si til trener Ake at han ikke skal tenke for mye. Vi er ikke sinte på ham».

Journalist Richard Barrow, som er i området, har lagt ut bilder av brevene fra guttene på Twitter med oversettelse av utdrag fra teksten:

BREV: Etter to uker i grotten, er savnet av familien stort. Foto: Thai PBS/Facebook

les også

Dykkeren Saman Kunan (38) omkom i grotten

Kritikk i sosiale medier

I det samme brevet skriver fotballtreneren også til sin bestemor og tante at han har det fint, og at de «ikke skal være for bekymret».

Uttalelsen er den første fra 25-åringen, som har skapt debatt i sosiale medier de siste dagene, melder NTB.

Enkelte har hyllet ham for de ubekreftede opplysningene om at han lot barna spise maten de hadde med seg, uten å ta noe selv. Andre mener det var uansvarlig av ham å ta med seg så unge gutter inn i en grotte under regnsesongen.

De tolv guttene i alderen 11 til 16 år har sittet innesperret sammen med treneren siden 23. juni, da de søkte ly for regnet under feiringen av bursdagen til en av spillerne.

les også

Var fanget 69 dager i en gruve

Norsk grottedykker: - Barna må ikke få panikk

Leder i Norsk Grottedykkerforbund, Ane Mengshoel, sier til NTB at det er viktig at barna føler seg trygge.

– Og bare det å holde hender er veldig betryggende, sier hun.

Hun mener det er viktig at redningsmannskapene bygger tillit slik at barna stoler på dem.

– Det meldes at noen av passasjene er så trange at det er vanskelig å ha dykkerutstyr på. Derfor vil jeg tro at guttene har på seg minst mulig, og det kan tenkes at de bruker helmaske. I tillegg er det viktig at de ikke får panikk.

Foto: VG i Thailand Georg Mevold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder