SAMMEN I VALGET: Silvio Berlusconis konservative Forza Italia har sanket stemmer sammen med Matteo Salvinis EU-skeptiske og innvandringsfiendlige Lega. Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Italia har talt: Går mot seier for populistene

ROMA (VG) Silvio Berlusconis høyrekoalisjon ser ut til å få flest stemmer, men det er fortsatt uklart hvem som overtar regjeringsmakten i Italia.

Artikkelen er over to år gammel

Det viser tallene fra landsoversikten klokken 05:30 etter at drøyt en tredjedel av stemmene er talt opp.

les også

Silvio styrer showet – og høyrekoalisjonen

Den innvandringskritiske høyrekoalisjonen, som blant annet lover flat skatt og å stenge ute flyktninger og migranter fra Nord-Afrika, ligger an til å få flest stemmer.

Koalisjonen ser likevel ut til å være langt unna å oppnå styringsflertall på 40 prosent i nasjonalforsamlingen.

Høyrekoalisjonen består av Silvio Berlusconis eget Forza Italia, ytre høyre-partiene Lega og Italias brødre, samt et mindre, sentrumsorientert parti. De ligger an til å sikre seg rundt 36 prosent av stemmene.

BRAKVALG: Med sine 31 år er Femstjernersbevegelsens Luigi Di Maio den yngste statsministerkandidaten i Italias historie. Han tok over etter partiets grunnlegger, komikeren Beppe Grillo, i fjor. Foto: TONY GENTILE

Valgvinner kan bli taper

Største enkeltparti på valgdagsmålingene er et annet populistparti, den Femstjernersbevegelsen (M5S), med en oppslutning på ca 32 prosent av stemmene. Helles ikke deres oppslutning vil være høy nok til å sikre partiet flertall i nasjonalforsamlingen, ifølge den siste landsoversikten.

Dermed kan det drøye ukevis med tøffe forhandlinger før en regjeringsavtale er på plass.

les også

Italiensk valgsalat

STJERNESKUDD: Den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) har tatt Italia med storm, men kritiseres ofte for vage løfter og manglende gjennomføringsevne. VG møtte MS5-topp Roberto Fico i Roma denne uken. Foto: Henden, Harald

Valgsystemet favoriserer partier som er villige til å gå i koalisjon med andre, og M5S-bevegelsen har flere ganger sagt at de ikke er interessert i å fire på sine krav til hvordan de vil endre systemet.

Da VG intervjuet en av M5S mest profilerte politikere, Roberto Fico, i Napoli to dager før valget, var viljen til å inngå kompromisser liten.

– Jeg er sikker på at vi går seirende ut av valget. Men dersom vi blir nødt å finne samarbeidspartnere, får vi en utfordring, fordi vi ikke kjenner oss igjen verken i partiene på høyre - eller venstresiden. Vi vil vise programmet vårt til parlamentet, og så får de andre partiene se om det er noe de kan si seg enige i, sa Fico til VG.

Populismen vant

Med komet-partiet M5S og den Berlusconi-anførte høyrekoalisjonen som de største blokkene etter valget, er altså populismen den store vinneren i Italia.

les også

Velgere i Italia: Frykter fortsatt kaos

Høyrekoalisjonen har i valgkampen sanket velgere med lovnader om store skattekutt, selv om landet har EUs høyeste statsgjeld etter Hellas.

Fremfor alt har innvandring dominert valget, og den aggressive retorikken kombinert med episoder med rasistisk motivert vold, har ledet til en dyp splittelse i velgermassen. I et stemmelokale i Napoli er Marianna (44) bekymret.

– Det vi trenger nå, er noen som kan samle folket. Bare slik kan vi få den stabiliteten som vil trenger for å møte Italias mange utfordringer, sier tobarnsmoren til VG.

KAN BLI DA CAPO: Italienerne har hatt 65 regjeringer siden 2.verdenskrig. Blir ikke partiene enige om en koalisjon som godkjennes av presidenten, kan folket bli kalt til urnene en gang til. Foto: Henden, Harald

Forhandlinger

Det blir president Sergio Mattarella som skal godkjenne en statsministerkandidat, og han kan ikke igangsette koalisjonsforhandlinger før 23.mars. Den neste statsministeren må ha støtte både i underhuset og i senatet.

les også

Krisen i Roma kan få nasjonale følger: Populistenes stjernesmell

Presidenten kan eventuelt også bestemme seg for å utlyse nyvalg, og ta italienerne gjennom nok en valgkamp, og enda en runde ved urnene.

Hvilke av partiene i Italias fragmenterte politiske landskap som finner sammen i dagene fremover, vil avgjøre Italias fremtid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder