USA-kjenner: Valgresultatet kan lamme amerikansk politikk

Splittelsen i amerikansk politikk kan bli dypere etter at Demokratene og Republikanerne får hvert sitt underhus i Kongressen. Det kan også tvinge Trump til å styre med flere presidentordre, mener USA-kjenner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Resultatet i mellomvalget ble slik meningsmålingene hadde spådd: Republikanerne beholder flertall og styrker seg i Senatet, mens Demokratene vinner Representantenes hus.

Det kan bety mer splittelse i en amerikansk politikk som allerede er svært polarisert, mener NTNU-professor og USA-ekspert Torbjørn Lindstrøm Knutsen.

– Kontroll i Representantenes hus vil gi Demokratene, dersom de har partidisiplinen til det, mulighet til etterforskning av Trump. Det kan også bli to år med obstruksjon fra Demokratene mot Trumps lovforslag, slik Obama opplevde fra Republikanerne. Det kan ende med paralyse i amerikansk politikk, sier Knutsen.

Få full oversikt: De siste resultatene

USA-EKSPERT: Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU. Foto: NTNU

To år med obstruksjon fra Demokratene kan tvinge Trump til å styre med flere presidentordre. Trump iverksatte flere slike ordre etter at han ble innsatt i januar 2017, og det gir ham mulighet til å forbigå Kongressen.

Samtidig kan Trump også prente inn bildet av at han blir systematisk motarbeidet av Demokratene, og med det spille opp velgermassen sin inn mot presidentvalget i 2020.

Det mener også Sebastian Gorka, tidligere sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus for Donald Trump, og nå en ivrig støttespiller for presidenten på republikansk-vennlige Fox News.

– Dette ble en strålende kveld for Donald Trump. Den blå bølgen som alle snakket om, ble ikke noe av, sier Gorka til VG i Washington D.C.

Gorka mener resultatet vil garantere Trump seieren i 2020.

– Dette garanterer nærmest at Trump vinner presidentvalget i 2020. Nå kommer Demokratene til å obstruere alt i Kongressen de neste to årene. Det kommer til å irritere det amerikanske folket, mener Gorka.

– Begge har noe å feire

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, mener resultatet ikke tyder på en klar seier til Demokratene.

– Det er ikke en entydig seier for Demokratene når republikanerne samtidig øker i Senatet og tar viktige guvernørvalg. Begge har noe å feire her, sier han.

les også

Trump-tilhenger: – Vis Trump mer respekt!

Samtidig mener han det er Demokratene som nå overtar agendaen i amerikansk politikk.

– Trump vil møte mer motstand, og det blir spennende å se hvordan han reagerer. Republikanerne fikk gjennom skattepakken i fjor høst, men nå vil det bli enda mer uenighet særlig i budsjettspørsmål. Demokratene kan nå på sin side få stoppet forsøk på å svekke Obamas helsereform ytterligere, sier han.

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, mener at Republikanernes tap av Representantenes hus er et stort nederlag.

– Trump har gått på et stort nederlag i Representantenes hus. Det er helt tydelig at hans politikk ikke har blitt validert. På den annen side har han også fått en bekreftelse på at det nytter å kjøre en fryktbasert, nasjonalistisk politikk i Senatet, sier hun til NTB.

MER SPLITTELSE: Donald Trump vil møte motstand, og det blir spennende å se hvordan han reagerer, mener USA-kjenner. Foto: JIM WATSON / AFP

Hvem vil utfordre Trump?

Spekulasjonene rundt hvem som blir Demokratenes presidentkandidat, og Donald Trumps utfordrer i valget om to år, er også i full gang. CNN er blant mediene som har holdt partiveteraner som Elizabeth Warren, som favoritt.

Det tror ikke Lindstrøm Knutsen nødvendigvis er en god strategi.

les også

Venn av presidenten til VG: – Trump-nederlag er det beste som kan skje

– Jeg tror Demokratene må se etter kandidater og guvernører som gjorde det godt i gårsdagens valg. Selv om det akkurat nå er vanskelig å se noen klare navn utpeke seg som en utfordrer til Trump om to år, sier Knutsen.

Alf Tomas Tønnessen mener også Demokratene burde satse på en guvernør:

– Selv tror jeg at de bør satse på en guvernør: De har en god kandidat i Terry McAuliffe, tidligere guvernør i Virginia, men en svakhet er at han er tilknyttet Clinton-familien. Tidligere visepresident Joe Biden er også en sterk kandidat med sin erfaring, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder