RAKETTANGREP: Redningsarbeidere leter etter sårede etter rakettangrepet mot moskeen i Kilis 24. januar.
RAKETTANGREP: Redningsarbeidere leter etter sårede etter rakettangrepet mot moskeen i Kilis 24. januar. Foto: Dogan News Agency

Tyrkia-offensiven: Gikk for å be – så kom raketten

Publisert: Oppdatert: 13.02.18 14:02
UTENRIKS

KILIS (VG) Tyrkia vil trygge grensen med sin militæroperasjon i Nord-Syria. Det har gjort den tyrkiske grensebyen Kilis utrygg.

Onsdag ettermiddag 24. januar gikk småbarnsfaren Tarek Tabaak (27) til den gamle Calik-moskeen i sentrum av Kilis, en storby på grensen til Syria, for å be. De siste seks årene hadde den syriske flyktningen fra Aleppo-provinsen bodd i byen. Han brødfødde familien ved å selge nettopp brød – hver dag gikk han med trallen sin i gatene og solgte det erketyrkiske rundstykket «simit».

– Tarek var en som alltid skapte trøbbel. Han fikk aldri suksess i arbeidslivet og han var egentlig ikke så religiøs heller. Bare de siste seks månedene hadde han begynt å gå i moskeen, forteller fetteren Abdullah Tabaak (28).

De to fetterne sto hverandre nær.

Midt under bønnen denne onsdagen ble en rakket skutt gjennom moskékuppelen og ned i bønnerommet. Tarek mistet livet. Det samme gjorde en annen mann. 14 personer ble skadet.

Vil tilintetgjøre kurdisk milits

Tarek døde fire dager etter at Tyrkia innledet en storoffensiv mot den kurdiske enklaven Afrin i Nord-Syria. Det uttalte målet er å ta kontrollen over området fra den kurdiske, USA-støttede militsen YPG. Ifølge Tyrkia er YPG en terrorgruppe i ledtog med det terrorstemplede kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Flere titalls kurdiske krigere og tyrkiske soldater er blitt drept i kampene som fortsatt pågår med full styrke. Sivilbefolkningen i Afrin, om lag 800.000 mennesker, mange av dem interne flyktninger fra andre deler av Syria, er fanget i en kryssild med stadige luftangrep.

Men også sivilbefolkningen på den andre siden av grensen er rammet. Det har vært en rekke rakettangrep fra Afrin-området mot grensebyene Kilis og Reyhanli de siste ukene. Det er på ingen måter første gang i løpet av krigen byene rammes, som ligger svært utsatt til.

Frykt for å kritisere offensiven

Det er totalt uakseptabelt å drepe sivile. Jeg vet ikke hvem som avfyrte raketten, men jeg vet at den kom fra Afrin, sier fetteren Abdullah.

Tyrkiske myndigheter mener YPG sto bak rakettangrepet.

Avdøde Tarek etterlot seg sin høygravide kone og barna på to og tre år. Etter ulykken har tyrkiske myndigheter gitt familien penger og betalt husleien deres, ifølge fetteren. I begravelsen kom flere myndighetspersoner.

– Hva synes du om Afrin-offensiven i lys av dødsfallet?

– Jeg er ingen politiker og vil ikke snakke politikk, svarer Abdullah.

Det er generelt få som vil «snakke politikk» om Afrin-offensiven i Tyrkia. De som har ytret seg kritisk, er blitt straffet: 449 personer er blitt pågrepet for «terrorpropaganda» i sosiale medier i Tyrkia siden offensiven startet, ifølge innenriksdepartementet i Ankara. Tyrkiske medier har minutt-for-minutt-dekning av offensiven, og det er lite offentlig debatt om intervensjonens konsekvenser.

Fikk rakett i huset – støtter Erdogan

Abu Ali (55) fra småbyen Mara i Syria overlevde et rakettangrep mot Kilis 3. februar. Han satt i stuen i sitt eget hjem sammen med broren og en venn da det plutselig oppsto en stor eksplosjon.

Han ble bevisstløs og våknet først to timer senere på sykehuset. Armen og hånden var brukket. Broren slapp billigst unna, mens vennen ble alvorlig skadet og er fortsatt innlagt.

Abu Ali ønsker ikke å la seg avbilde. Han begrunner det med at han er redd for å si noe som blir oppfattet feil.

– Jeg synes Afrin-offensiven er en god idé. Jeg tror Kilis vil bli tryggere takket være den, sier han.

– Tryggere? Du ble utsatt for et rakettangrep?

– Akkurat nå er jeg et offer, men på sikt vil det bli tryggere: Jeg vil ikke ha PYD (det syriske kurderpartiet, som har YPG som sin væpnede del, journ.anm.) i nærheten av grensene. Jeg støtter Erdogan, svarer han, og legger til:

– Men Afrin vil nok komme til å lide fordi de lot YPG og PYD kontrollere området sitt. De betaler prisen for det nå.

Her kan du lese mer om