KGB-avhopper med ny hysj-bombe

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:23
UTENRIKS

KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin og den britiske historikeren Christopher Andrew arbeider med et bokprosjekt som skal inneholde avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet.

Etter det VG forstår skal britiske MI6 ha forhåndsvarslet POT om boken. Boken skal inneholde nye opplysninger som tidligere ikke har vært kjent for offentligheten.

Det er Sue Miller, infosjef i de to internasjonale søsterforlagene «Penguin» og «Basic Books», som bekrefter bokprosjektet overfor VG.

Miller sier det er forlagets hovedkontor i New York som har ansvaret for boken og kontakten med professor Andrew. Boken tar for seg flere tema, ett av dem er Skandinavia og Norge.

- Man er i gang med boken, men det er et omfattende arbeid og tar tid. Mitrokhins materiale er enormt, sier Miller.

Kan drøye

Hun sier det foreløpig er uvisst når boken er klar for utgivelse. USA-kontoret har antydet at det kan drøye vel ett år.

Politiinspektør Stein Vale ved overvåkingspolitiet sier at POT er kjent med at professor Christopher Andrew er i ferd med å skrive en bok der også Norge er tema. Men han ønsker ikke å si noe om hva POT vet eller ikke vet, og hva som er gjort i saken.

Mitrokhin hoppet av til Storbritannia i 1992. Da hadde han arbeidet et langt liv som sjefarkivar i KGB-hovedkvarteret.

Den første boken kom ut i 1999, og vakte enorm oppsikt. En rekke navn på spioner ble avslørt i flere land i Europa.

Ifølge Mitrokhin viet Sovjet og KGB Norge enorm oppmerksomhet under den kalde krigen. Dette er en av grunnene til at bok nummer to kommer til å inneholde stoff om Norge og Skandinavia.