Flere hundre i fakkeltog for drepte Maren (28) og Louisa (24)

Nærmere 500 personer samlet seg fredag kveld i fakkeltog på Bryne for å markere avstand til dobbeltdrapet på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24).

Fredag ettermiddag, på årets mørkeste dag, ble det arrangert fakkeltog og sorgmarkering på Bryne, i Maren Uelands hjemkommune Time. 400 fakler ble utdelt, og ifølge NTB var både familie og mange venner av Maren Ueland til stede i fakkeltoget.

– De ønsket å delta fordi de setter pris på omsorgen som er uttrykt både her på Bryne, nasjonalt og internasjonalt. De setter stor pris på det, sier familiens bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen til NRK.

Over 400 personer deltok på markeringen: Ifølge lokale Jærbladet var samtlige 400 gratisfakler delt ut, og flere personer gikk uten fakkel.

les også

Marokkanere sender sympatierklæringer etter drapene

les også

Kripos: Alt tyder på at videoen knyttet til Marokko-drapene er ekte

– Dette er den mørkeste handlingen som er gjort mot en av våre her på Bryne, og det viser vi avsky mot ved å stå sammen på den mørkeste dagen i året. Men vi gjør også det vi kan for å skape lys, gjennom samhold og medfølelse med familien, sier sogneprest Stein Ødegård til VG.

Ødegård, som var en av dem som holdt appell på torget, forteller at kirken har vært til disposisjon overfor familie og venner av drepte Maren. Han har hatt gode samtaler med flere i familien, forteller han.

– Denne markeringen var rystende sterk for oss som var til stede, men også en veldig god, sier Ødegård.

Markeringen ble arrangert av Time kommune, i samarbeid med lokalt næringsliv. Kommunen har understreket at det ikke dreier seg om en minnemarkering, men en støtteerklæring til Marens familie og venner.

Markering i Marrakech

Samtidig som jærbuene samlet seg, tok en stor folkemengde til gatene i sentrum av Marrakech for å markere og ta avstand fra drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen. Flere hundre mennesker tok til gatene med hjemmelagde norske og danske flagg, samt bilder av de to jentene. På plakater sto det kondolansemeldinger og beskjeder som «no terrorism», og «terrorism has no religion».

les også

Ni nye pågripelser etter Marokko-drapene

Marokkanerne samlet seg i en park i Marrakech, vis-à-vis byens største moské, Koutoubia:

– Vi markerer at vi er veldig triste for det som har skjedd, og for å vise at Marokko er et fredelig land. Vi ønsker å gi vår støtte til jentenes familie, sier turistguiden Adil Mferrek på telefon til VG.

Mferrek forteller at markeringen er arrangert av FNTT, en samleorganisasjon for turisttransport i Marokko.

Ifølge Mferrek var drapene var et sjokk for hele landet, og at marokkanere frykter at hendelsene vil skremme besøkende fra å reise til Marokko.

– På vegne av alle vil vi uttrykke sorg for både det norske og danske folk for det som skjedde. Det er fryktelig trist, sier han.

Ni pågrepet fredag

Talsmann for den marokkanske regjeringen, Mustapha El Khalfi, har varslet en dobling av sikkerhetstiltak i landet, og uttaler til Morocco World News at alle marokkanere fordømmer dobbeltdrapet.

De to kvinnene ble funnet brutalt drept i Atlasfjellene mandag morgen. Fire menn ble pågrepet i dagene etter, mistenkt for drapene. Fredag kveld ble ytterligere ni personer pågrepet, ifølge marokkanske myndigheter med tilknytning til de mistenkte.

Myndighetene i Marokko har koblet drapet til terror. De fire mennene skal alle ha sverget troskap til terrororganisasjonen IS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder