ANKET STRAFFEUTMÅLINGEN: Onsdag starter ankesaken i København. Peter Madsen har ikke anket selve skyldspørsmålet, men straffeutmålingen. Foto: SCANPIX DENMARK / X02352

Nekter å betale erstatning til Walls etterlatte

Den drapsdømte ubåtkapteinen vil ha «lovens mildeste straff», og nekter å betale oppreisning til Kim Walls foreldre. Aktor krever at livstidsdommen opprettholdes.

Peter Madsen var tydelig preget da han ankom rettssalen i Østre Landsret klokken 10.00 onsdag.

les også

Madsen om ubåtturen: Slik døde Kim Wall

Han så tynnere ut, hadde poser under øynene og tok flere tunge åndedrag, skriver Ekstra Bladet.

Da retter var satt, opplyste aktor Kristian Kirk at Madsen har nedlagt påstand om å bli dømt til «lovens mildeste straff».

Enstemmig dom

I april dømte Københavns byrett Madsen til livsvarig fengsel for å ha drept og partert den svenske journalisten Kim Wall i fjor.

Madsen anket straffeutmålingen, men ikke skyldspørsmålet. Det betyr ikke at han erkjenner drapet, har forsvarer Betina Hald Engmark tidligere understreket.

– Han har valgt at han ikke vil kjempe mer. Han har ikke energien til det, sa hun til statskanalen DR i vår.

OM BORD I UBÅTEN: Madsen og Wall forlot havnen i København 10. august i fjor. Foto: Ritzau Foto

Under rettssaken i april ble Madsen funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter om drap, seksuell mishandling og likskjending. Dommen var enstemmig og i tråd med aktor Jacob Buch-Jepsens påstand.

les også

Fengselsbetjent fikk nært forhold til Madsen – sa opp jobben for å ha kontakt

Det er satt av tre dager til ankesaken, 5., 12. og 14. september.

Når Kirk og Engmark i neste uke er ferdige med å legge fram sine opplysninger, skal det tas stilling til hvorvidt livstidsdom kan bli aktuelt. Straffutmålingen er ventet å falle 14. september.

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark, og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter 12 år.

Påtalemyndigheten står fast på at fengsel på livstid er en passende straff for Madsen. Hvis påtalemyndigheten ikke får medhold, vil Kirk i stedet kreve at Madsen blir dømt til forvaring.

Normalt er ett enkelt drap ikke nok til å bli dømt til fengsel på livstid, men i rettssaken i april ble det lagt vekt på brutaliteten og kynismen i saken.

Nekter å betale erstatning

I retten onsdag gikk aktor Kirk detaljert gjennom obduksjonsrapporten, og det ble vist bilder og tegninger av Walls kropp og skadene hun ble påført.

– Først må de leve i uvisshet om hvor hun var blitt av. Så må de se på at hun blir hentet opp, kroppsdel for kroppsdel, og til slutt, i forbindelse med rettssaken, må de høre på hva hun er blitt utsatt for, sa foreldrenes advokat Hanne Rahbæk.

Madsen satt ved siden av sin advokat Engmark, som brukte en time på å lese opp Madsens forklaring som stammet fra et avhør 12. august i fjor, og deretter forklaringen hans fra selve rettssaken.

Walls kjæreste og foreldre, som var til stede i retten, krever 150.000 danske kroner i oppreisning hver, altså til sammen 300.000 kroner.

I april fikk kjæresten tilkjent 120.000 kroner i erstatning, men foreldrene fikk ikke en krone.

Selv om han nekter å betale foreldrene, har Madsen godtatt å betale oppreisning til Søfartsstyrelsen, skriver danske TV 2. De krever 33.000 kroner i vrakpant i forbindelse med at Madsen senket ubåten «Nautilus».

Møttes for intervju

Den svenske journalisten ble drept da hun ble med Madsen i hans hjemmebygde ubåt 10. august i fjor.

Wall hadde lenge forsøkt å få til et intervju med Madsen, fordi hun planla å skrive en reportasje for det amerikanske magasinet Wired.

10. august, samme kveld som Wall og kjæresten hadde arrangert en avskjedsfest før de skulle flytte til Kina, tok Madsen plutselig tok kontakt.

Ifølge Expressen var Wall usikker på om hun skulle forlate festen for å gjennomføre intervjuet, men de to ble enige om at hun skulle takke ja.

Natt til 11. august sluttet Wall å svare på meldinger, og kjæresten meldte henne savnet. 31. august ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder